ROSIA MONTANA. Dezvaluirile lui Cozmin Gusa despre licenta de exploatare

Views 5

http://www.realitatea.net/gusa-pe-tema-rosia-montana-asistam-la-o-mare-cacialma-s-au-facut-mari-speculatii-bursiere_1281147.html

"Asistăm acum la o mare cacialma. Cei care au lucrat în domeniu ştiu că între 1999 şi 2006, Minvest Deva a exploatat circa o jumătate de tonă de aur pe an, cantitate pentru care a şi fost luată licenţa de exploatare şi care este valabilă până în 2018. Pe marginea acestei licenţe s-au făcut marile speculaţii bursiere care l-au avut ca autor iniţial pe Frank Timiş şi apoi pe americanii evrei şi alte fonduri de investiţii şi poate interpuşi ai unor oameni politici din România, care văzând această mană cerească care este speculaţie la bursă pe seama aurului, beneficiind de ideea că Roşia Montană e cel mai mare depozit aurifer al Europei şi neuitându-se la datele licenţei care după ştiinţa mea înseamnă doar 500 de kg de aur pe an, au speculat la bursă, beneficiind de faptul că informaţia e secretă şi nu poate fi dezvăluită, o informaţie care ar fi avut relevanţă pentru bursă", a spus Guşă.

"Ce fac domnul Ponta şi colegii lui azi, încearcă în Parlament prin legea pe care o impun să meargă pe o licenţă în interiorul licenţei, pentru că modificând cantitatea, discutând şi despre argint, şi vorbim de o cantitate de 40 de ori mai mare, în momentul în care această lege ar fi votată în Parlamentul României vă daţi seama ce emoţie pozitivă ar genera la bursă, şi toţi acei miliardari plus cei care mai sunt acţionari la Roşia Montană, politicieni români prieteni de-ai lui Victor Ponta, poate chiar şi el, cum ar exulta şi ce câştiguri financiare ar genera fără să le pese de acest proces de cianurare", a observat consultantul politic.

Cozmin Guşă a mai precizat că o problemă a exploatării este "prezenţa în exces a mercurului, lucru pe care Traian Băsescu l-a sugerat în urmă cu câteva săptămâni". "Această prezenţă a mercurului înseamnă totodată modificarea licenţei şi aceste date se află într-un raport făcut de americani pentru RMGC, pe care RMGC nu îl pun la dispoziţia autorităţilor sau chiar la dispoziţia comisiei speciale, punându-i într-o postură delicată care se poate transforma într-o implicaţie penală", a spus Guşă.

Geologul Iustin Andrei, invitat în emisiunea Perspectiva, spune şi el că zăcămintele de aur de la Roşia Montană sunt într-o cantitate mai mică decât cea speculată de RMGC.

"Aş spune ca Muntele Cârnic, care ar fi principalul obiectiv al celor de la RMGC, ar avea 85 de tone de aur, argintul fiind cam de 5 ori mai mult", a spus Ansrei.

Există, însă, în zonă cantităţi şi mai importante de aur.

"Imediat la sud de cariera Rosia Montana - Cetate, cea care a funcţionat din 1970 pâna in 2006, eu am intuit existenta unui foarte important zacamant de aur ascuns, aflat in adancime", a mai spus Iustin Andrei.

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS