Imran Khan, Tehreek-e-Insaf Siyasi Partisi Başkanı, Pakistan

A9 TV 2013-12-06

Views 152

 

OKTAR BABUNA: Merhaba. Bugün çok seçkin bir konuğumuz var; Sayın Imran Khan. Sayın Imran Khan Niazi Pakistan Parlementosu'nun bir üyesi. Politik yönünün yanı sıra, Sayın Imran Khan aynı zamanda bir yardımsever, bir kriket yorumcusu ve Braadford Üniversitesi'nde Şansölye. Kendisi aynı zamanda UNICEF iyi niyet elçisi. 1992 Dünya Kupasında Pakistan'a ilk kez birinciliği getiren dünya çapında bir kriketçi olarak muhteşem kariyerinden emekli olduktan sonra, Sayın Khan insanların hayatına pozitif, sağlıklı bir değişiklik getirmeyi amaç edindi. İnsani alandaki başarılarının en önemlilerin arasında, merhum annesinin adını alan ve %75 ücretsiz tedavi veren ve bağışlarla kurulan Pakistan'ın ilk ve tek kanser hastanesi Shaokot Khan Memorial Kanser Araştırma Merkezi'nin kurulması geliyor. Imran şu anda Karaçi'de başarılı Lahore modeline göre ikinci bir hastane kuruyor. Sayın Khan eğitim, sağlık ve temel sosyal hizmetler alanlarında bağış toplayan birisi. Yakın dönemde meydana gelen sellerden sonra, Imran Khan Vakfı'nı kurdu: sellerden hemen sonra Imran Khan Vakfı yiyecek, çadır ve battaniye gibi çok acil ihtiyaçları sağlayabildi. Birkaç ay içinde Vakıf, milyonlarca Pakistanlıyı kötü bir şekilde etkileyen tahrip olmuş ekinleri yerine koyabildi ve aynı zamanda ilk etapta tahmini olarak yüz adet köy kurulmasını sağlayacak bir köy geliştirme projesini hayata geçirdi. Son olarak, 6 Ekim 2012'de, Sayın Khan İslamabad'dan Pakistan'ın Güney Waziristan bölgesindeki Kotai köyüne giden bir karavana öncülük etti; bu protestonun amacı Pakistan'daki kabile bölgelerindeki İslami militanlara karşı Amerika'nın başlattığı uzaktan kumandalı füze saldırılarıydı. Sayın Khan aynı zamanda bir çok Amerikalı'nın da desteğini aldı, bunların arasında Amerika tabanlı bir barış grubu olan Code Pink'in üyeleri de bulunuyordu. Sn Khan hoş geldiniz. Çok güzel bir özgeçmiş; barış için çalışıyorsunuz ve sadece Pakistan'da değil, dünya çapında.

IMRAN KHAN: Evet. Teşekkürler, ama bir şeyi söylemeyi unuttunuz; önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde ortalığı silip süpürecek bir politik partinin başkanı olduğumu inşaAllah.

OKTAR BABUNA: İnşaAllah, inşaAllah. O halde bazı sorularım olacak. Bildiğiniz üzere, Orta Doğu'da zorlu durumlar var; Pakistan'ı, Suriye'yi ve diğer ülkeleri yakından ilgilendiren sorunlar ve çatışmalar yaşanıyor. Sizin bu konularla ilgili düşüncenizi sormak istiyorum, sonuçta bir politikacısınız. İlk sorum şu; lütfen izleyenlerimiz için politik partinizin temel ideolojisini açıklar mısınız?

IMRAN KHAN: Politik partim olan Tehreek-e-Insaf ideolojisi Pakistan'ın ideolojisi ile aynıdır. Pakistan modern, refah bir İslam devleti olacaktı. Bu Pakistan'ı kuran kişilerin hayalinde olan şeydi, ve bu bizim de bir politik parti olarak vizyonumuz. Pakistan'ın bir refah devleti olmasını istiyoruz, insanlarına bakan bir devlet, onlara sağlık, eğitim, adalet, iş sağlayan bir devlet ve kesinlikle kanunlarla yönetilen bir devlet. Şu anın aksine, eğer zenginler için bir kanun ve fakirler için başka bir kanun değil, demokratik bir devlet. Türkiye'den ve Türkiye'yi değiştiren Başbakan Erdoğan'dan çok fazla ilham alıyoruz. Pakistan'ın bir refah devleti, insani bir devlet olmasını istiyoruz.

OKTAR BABUNA: Evet. Ve tabii ki bizde aynı şeyi istiyoruz, bizim de hedefimiz aynı. Pakistan'ın iyi olmasını istiyoruz, Türkiye'nin iyi olmasını istiyoruz, tüm İslam ülkelerinin iyi olmalarını istiyoruz. Bildiğiniz gibi, Pakistan'da ciddi bir yozlaşma var, sizce bunu sona erdirmenin en iyi yolu nedir, ve bunu başarmak için planınız nedir?

IMRAN KHAN: Şimdi yozlaşma kötü yönetimin bir göstergesi. Yönetim sisteminiz ne kadar iyi olursa, kanunun işleyişi ne kadar iyi olursa, yozlaşma da o kadar az olur. Üçüncü Dünya ülkeleri çoğu zaman fakirler ama bunun nedeni kaynaklarının yeterli olmaması değil. Bu ülkeler fakirler çünkü yönetim sistemleri çok zayıf, ve bu nedenle yozlaşmış bir elit tabaka ülkeyi ele geçirmiş durumda. Pakistan'da da aynı durum söz konusu; en yozlaşmış kişi bizim Cumhurbaşkanımız konumunda ve ne yazık ki elit tabaka yozlaşmış olunca, tüm sistem çöküyor. Bu nedenle güçlü kurumlar, daha iyi yönetim oluşturmak, polisi , bürokrasiyi politikadan uzak tutmak, kuvvetli bir adalet sistemi oluşturmak ve bağımsızlık meydana getirmek, ekonomik sistemi merkezileştirmeden çıkarmak; yani diğer bir deyişle daha bağımsız bir yönetim sistemi istiyoruz. Bu nedenle hazır bir planımız var, ve bence Pakistan'ın büyük bir çoğunluğunun ülkeyi yönetecek en iyi parti olduğumuzu düşünüyor olmasının nedeni bizim yozlaşmayı bitirecek bir programı olan tek parti olmamız.

OKTAR BABUNA: Evet. Sizce bunda dinin önemi ve rolü nedir? Örneğin, Türkiye'de AKP daha dindar bir parti, ve Türkiye'yi değiştirmede çok başarılı oldular. Size göre dinin önemi nedir?

IMRAN KHAN: Bence bizi insan yapan şey din. Sadece dinler materyalizme karşı

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS