Danimarka'da özelleştirme hükümet krizine dönüştü

euronews (Türkçe) 2014-01-30

Views 9

Danimarka’da devlet sermayeli enerji şirketi DONG’un Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs’a kısmi satışına karşı çıkan Sosyalist Halk Partisi (SF) koalisyondan çekildi.

Son dönemde parti içinde muhalif seslerin hedefi olan Genel Başkan Anette Vilhelmsen, basın toplantısı düzenleyerek partideki görevini bırakacağını ve artık hükümette de yer almayacaklarını açıkladı.

SF’in çekilme yönündeki açıklamasının hemen ardından Başbakan Helle Thorning Schmidt de bir açıklama yaptı.

“Hükümet işine devam edecek. Birincil hedefimiz hala Danimarkayı, güçlü ve sağlıklı bir devlet olarak krizden çıkarmak. Hükümetin politikası devam ediyor ve bu nedenle hükümet politikası sabittir.”

Kamuoyunda da DONG’un yabancı sermayeli bir şirket yerine, ülkenin emekli sandığı gibi kurumlarına satılması yönünde görüş ağır basıyor. Danimarka’da son iki aydır zaman zaman düzenlenen gösterilerle hükümet bu plandan geri döndürülmeye çalışılıyor.

2004 yılında koalisyon hükümetinde yer alan Venstre ve Konservative partileri, DONG’un borsadaki hisselerinin satışı için parlamentodaki diğer partilerle o tarihte anlaşmalarına rağmen hisse satışına 16 gün kala, 21 Ocak 2008 yılında dönemin başbakanı Lars Lökke Rasmussen, küresel ekonomik kriz nedeniyle hisse senetlerindeki inişleri gerekçe göstererek satışı durdurmuştu.

Ekim 2013 tarihinde Danimarka Maliye Bakanlığı, şirkete talip olan Goldman Sachs, ATP ve PFA’nın birlikte DONG’un yüzde 26 hissesinin alımı için yaptığı 11 milyar kronluk teklifte anlaşmıştı. Buna göre Goldman Sachs 8 milyar kronla yüzde 19 hisseyi alacak ve yönetimde veto hakkı olacaktı. Bu gelişmelerden sonra Birlik Listesi Enhedslisten, DONG’un Goldman Sachs’a satışına karşı çıkarak 2 ay önce parlamentoya yasa tasarısı sundu. Bu tarihten itibaren satış planına tepki büyüyerek protesto gösterileri yapılmaya başlandı.

(euronews, AA)

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS