Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in Katar’daki büyükelçilerini çekmeleriyle oluşan siyasi kriz bir anlaşma ile son buldu.
S.Arabistan‘ın başkenti Riyad’da buluşan taraf ülkelerin dışişleri bakanları arasında bir iyi niyet anlaşması imzalandı.
Euronews Dubai Temsilcisi, Suriye krizi sonrası İran‘ın lehinde değişen dengelerin, Körfez ülkelerini işbirliğine zorladığını aktarıyor: ‘‘Dubai’de gazetelerin manşetinde bu anlaşma vardı. Asıl detaylarına değinmeden kulis görüşmelerinden ayrıntılar verdiler. Bununla birlikte sorulması gereken sorular var. Çünkü zaman zaman krallıkların düştüğü Körfez’de; siyasi sorunların yoğunlaştığı bir dönemde bölge ülkeleri çok uzun süre birbirinden kopuk da kalamazlar. Hem de en göz önünde duran Suriye ve mülteci krizi komşu Arap ülkelerini tehdit edip; birçok Sünni Arap devletini kaygılandıran İran bölgedeki nüfuzunu artırırken. Tahran kendi çıkarları için bölgede anlaşmazlıklar doğurma gücüne sahip.”
Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin; Katar‘ın Suriye ve Mısır’daki krizlerde Müslüman Kardeşler ile bazı İslamcı gruplara verdiği destekten rahatsız olduğu ifade ediliyor. S.Arabistan başta olmak üzere diğer üye ülkeler, Katar‘ın KİK üyeliğinden doğan güvenlikle ilgili sorumluluklarını yerine getirmediğini savunuyor.
Bu bağlamda S.Arabistan, BAE ve Bahreyn, kısa bir süre önce Katar’daki büyükelçilerini geri çağırmıştı.
Riyad’daki KİK toplantısı sonrası yapılan açıklamada, “Üye ülkeler, hiçbir üyenin egemenliğine müdahale etmeden, dış politika ve güvenlik politikasında ortak hareket ederek, diğer üye ülkelerin çıkar, güvenlik ve istikrarını zayıflatmama konusunda anlaştı.” dendi.
Euronews Doha muhabiri anlaşmanın detaylarının net olmadığının altını çiziyor: “Bu anlaşma şimdilik potensiyel bir çatışmayı sona erdirirken; bölgeyi etkileyen ciddi meselelerle nasıl başa çıkılacağına dair yaklaşımlarda bir değişim olup olmadığı belirsiz. Şu an için gözlemcilerin bilmek istediği şey, Katar‘ın Müslüman Kardeşler’e olan desteğini kesip kesmeyeceği ki; bu durum Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’le ilişkilerini geren bir etken. Anlaşma kapsamında böyle bir adım var mı yok mu henüz bilmiyoruz”