Amerikan yüksek mahkemesi Arjantin’in ödeme yapmama kararını hukuka uygun bulmadı ve ülkeyi Amerikan fonları karşısında sorumlu tuttu.
Arjantin 2001 yılında iflasını açıkladığında kredi sağlayıcılarının büyük bölümüyle yüzde 70 indirim karşılığında yeniden yapılandırma anlaşması yapmıştı. Ancak mahkeme bu anlaşmaya katılmayan Amerikan fonlarına karşı Arjantin’in sorumluluğunun devam ettiğine hükmetti.
Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof karara karşı girişimlerde bulunacaklarını söyledi:
“Hakim Griesa ile görüşmek üzere avukatlarımızı göndereceğiz. Ülkemizin cumhurbaşkanı adına şu an itibariyle söyleyebileceğim şu: Bir yandan yerel kanunlara uygun şekilde değişimin yapılması için adımlar atılacak diğer yandan da bu yönetimle Arjantin’i temerrüde düşürmeyeceğini söylediğinde ne demek istediğini anlamak için Hakim Griesa ile görüşmek için avukatlarımızı göndereceğiz.”
Arjantin yönetiminin fonlara ödemeyi reddettiği rakam yaklaşık 1.3 milyar Dolar. Kararın açıklanmasının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s Arjantin’in kredi notunu iki kademe birden indirerek “CCC-” olarak açıkladı.
Gelişmeler üzerine Buenos Aires sokaklarında yönetim desteğine de sahip, ABD karşıtı sokak gösterileri başladı.