MUSTAFA ELİTAŞ – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; aslında AK PARTİ grup önerisi ve diğer siyasi partilerin grup önerileri İç Tüzük’ün 19’uncu maddesine göre Danışma Kurulu’nun uzlaşamadığı, anlaşamadığı gündemde 48’inci maddeye göre bazı konuların öne alınıp, geriye bırakılmasıyla ilgili konu 63’üncü maddeye göre usul tartışması yapılmaktadır. Zaten şu anda AK PARTİ grup önerisi görüşülürken yapılan usul tartışması sonucunda muhalefetten milletvekili arkadaşlarımız bu tezlerini ileri sürerek, ortaya koyarak iktidar partisi milletvekillerini, diğer milletvekillerini ikna eder. Bu grup önerisinin geçmemesi konusunda bir kanaat oluştururlardı. Şu anda bu yapılan usul tartışması, usul tartışması üzerine yapılan ikinci bir usul tartışmasıdır.
Bakın, değerli milletvekilleri, Anayasa’nın 101’inci maddesine göre konuşmak yerine Anayasa’nın 102’nci maddesindeki son fıkra ve ondan önceki fıkraya da bakmak lazım. “Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.”
Göreve başlamak ayrı bir olay, “seçilme” diyor, o seçilmeyle ilgili.
Şimdi, en son fıkrada da diyor ki: “Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir.” Biz ne yapmışız? Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu yapmışız. Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’n 20’nci maddesinde diyor ki: Cumhurbaşkanı seçilen kişiyle ilgili bir tutanak düzenlenir ve ilgili yollarla ilan edilir. Bu ilgili yollar nedir? Resmî Gazete ve Radyo ve Televizyon Kurumudur. Arkasından 21’inci madde: Seçilme tutanağının veriliş zamanı diyor.
Bakın, bir tutanak düzenleniyor. Ne zaman düzenleniyor? Yüksek Seçim Kurulu eğer herhangi bir ilke kararı almadıysa yaptığı takvime göre 15 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını kesinleştirecek. O kesinleşmeyle birlikte bir tutanak düzenleyecek. O tutanağın veriliş tarihi Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’n 21’inci maddesini okuduğunuz takdirde zihinlerdeki bulanıklığı ortadan kaldırmış olursunuz.
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nda diyor ki: 20’nci maddeye göre hazırlanmış tutanak mevcut Cumhurbaşkanının, görev süresi dolan Cumhurbaşkanın görev süresinin bittiği gün, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından seçilen Cumhurbaşkanına verilir ve Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yemin ettikten sonra görevine başlar. Siz 101’inci maddede koyduğunuz takdirde bir boşluk ortaya çıkmış olur. O boşluğu önlemek için Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu nitekim bu boşluğu, Hükûmet boşluğunu ortadan kaldırabilmek için net bir şekilde düzenlemiştir. Zaten bunu, Anayasa’nın 102’nci maddesine baktığınız takdirde “Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usûl ve esaslar kanunla düzenlenir.” diyerek Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’na atıf yapmıştır.
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu 20’nci ve 21’inci maddeleri kafalardaki ihtilafı kesinlikle çözmüştür.
Ak Parti Grup Önerisi Görüşülüyor. Konuşmacı Kayseri Milletvekili TBMM AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş
Tarih: 12.08.2014
Saat: 17:06:57
Kanal Adı: TBMM Tv
Program: TBMM Genel Kurulu