Εικοσιπέντε χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, ξεκίνησε στο Βουκουρέστι η ιστορικής σημασίας για τη ρουμανική κοινωνία δίκη του 88χρόνου, πρώην αξιωματούχου επί Τσουσέσκου, Αλεξάντρου Βισινέσκου.
Ο Βισινέσκου ο οποίος βαρύνεται με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ήταν διευθυντής στις φυλακές – κολαστήριο Ραμνίτσου Σαράτ, από το 1956 έως το 1963.
«Καταθέσαμε στο δικαστήριο υπογεγραμμένες από τον ίδιο τον Βισινέσκου αναφορές με τις οποίες προτείνει ένα καθεστώς κράτησης ιδιαίτερα αυστηρό, για παρά πολλές μέρες, κατά τις οποίες οι κρατούμενοι δεν λάμβαναν τροφή. Όλα αυτά μπορούν να εξακριβωθούν από τον φάκελο, αναφέρει η Νικολέτα Ερεμία, σύζυγος του Ίον Ερεμία, πρώην κρατούμενου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν αυτός που είχε αναλάβει την ψυχική και σωματική εξόντωση των πολιτικών κρατουμένων υποβάλλοντας τους στο μαρτύριο της στέρησης τροφής, θέρμανσης και ιατρικής φροντίδας καθώς και σε σωματικά βασανιστήρια.
Στα 88 του χρόνια επικαλείται την κατάσταση της υγείας του για να αποφύγει τη δίκη.
«Το έγκλημα είναι έγκλημα. Η ημερομηνία κατά την οποία τελέστηκε είναι αδιάφορη. Πιστεύω πως αυτή η δίκη είναι σημαντική για τη ρουμανική κοινωνία καθώς αποδεικνύει τη διάσταση του εγκλήματος κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος κατά τις δεκαετίες 50 και 60,» υποστηρίζει ο πρώην διευθυντής του κυβερνητικού Ινστιτούτου Ερευνών Εγκλημάτων κατά την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Από το 1947 μέχρι την πτώση του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτη της χώρας Νικολάε Τσαουσέσκου το 1989, πάνω από 600 χιλιάδες Ρουμάνοι αντιφρονούντες φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα εργασίας ή φυλακές.