Την Τρίτη, η τρόικα επέστρεψε στην Ελλάδα, για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης.
Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα οδηγήσει στην εκταμίευση 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η αξιολόγηση θα γίνει σε δύο φάσεις, μία τώρα και μία στα τέλη του μήνα.
Καθώς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος πλησιάζει στο τέλος, η Αθήνα επιδιώκει αυτή να είναι και η τελευταία φορά που οι δανειστές «ξεσκονίζουν» τα υπουργεία.
Το μεγάλο αγκάθι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θέλει αυτή να είναι η τελευταία φορά που έρχεται στην Αθήνα για έλεγχο. Με το πρωτογενές πλεόνασμα σταθερά πάνω από τους στόχους, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει απεμπλοκή από τη στήριξη του Ταμείου. Ωστόσο, ο δρόμος για την οριστική λήψη μίας τέτοιας απόφασης είναι ακόμα μακρύς.
Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, το πρώτο οκτάμηνο του έτους. Εκεί, όμως, σταματούν οι επιτυχίες. Η χώρα παραμένει σε ύφεση, εδώ και έξι χρόνια, με την ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης: 27%.
Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων είναι, και πάλι, γεμάτη: από τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση «καίγεται» για τις φοροελαφρύνσεις.
Τη Δευτέρα, καταθέτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και θέλει να συμπεριλάβει μέτρα ελάφρυνσης των φορολογουμένων.
Αν και τα σενάρια με τη μείωση των συντελεστών που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, διαψεύδονται επισήμως.
Ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε να «χαμηλώσει» τον πήχη των προσδοκιών, δηλώνοντας, λίγες ώρες πριν την πρώτη συνάντηση με την τρόικα:
«Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά. Ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα.»