55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Το σινεμά στα καλύτερα του

Views 7

Ώρα για καλό σινεμά στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και μισό αιώνα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης, αλλά και το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας.

Στην 55η διοργάνωση προβάλλονται 150 ταινίες. Όπως πάντα, υπάρχουν πολλά αφιερώματα και master classes.

Δεκατέσσερις ταινίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο, το μεγάλο βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Το φεστιβάλ γιορτάζει τα 100 χρόνια ελληνικού σινεμά με την προβολή
αγαπημένων ταινιών.
Παρουσιάζονται ακόμη όλες οι νέες ελληνικές παραγωγές, που ήδη έχουν ταξιδέψει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Αν και ο προϋπολογισμός του μειώθηκε, το φεστιβάλ παραμένει πιστό στον καλό κινηματογράφο.

«Οι ταινίες που παρουσιάζουμε, έχουν ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις τάσεις της 7ης τέχνης. Ελπίζουμε ότι μελλοντικά θα βοηθήσει τη νέα γενιά κινηματογραφιστών. Όλες οι αίθουσες είναι γεμάτες και είμαι ενθουσιασμένος. Αυτό πάντα είναι μια έκπληξη για μένα. Υπάρχει κοινό έδαφος με τους θεατές μας.Έχουμε κοινή αντίληψη για το καλό σινεμά» δήλωσε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης.

Φέτος, το φεστιβάλ τιμά τον 39χρονο Ραμίν Μπαχράν, έναν από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου.

Το σινεμά του χαρακτηρίζεται ως ανθρώπινο, φυσικό και ανεπιτήδευτο. Η τελευταία του ταινία με τον τίτλο «99 σπίτια» ασχολείται με το τεράστιο πρόβλημα των εξώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως τι σημαίνει να είσαι ανεξάρτητος;

«Νομίζω πως είναι δύσκολο να είσαι ανεξάρτητος. Εννοώ στη ζωή μας, όλοι μας, όχι μόνο ως σκηνοθέτης. Επειδή ο κόσμος συνεχώς μας λέει πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, τι πρέπει να σκεφτόμαστε και ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι μας. Από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής μας. Εκεί που η ζωή λέει συνεχώς όχι, ένας ανεξάρτητος άνθρωπος λέει ναι» δήλωσε στην κάμερα του euronews ο διάσημος σκηνοθέτης.

Το 55ο Φεστιβάλ παρουσιάζει και ένα αφιέρωμα στη δουλειά του Σέρβου σκηνοθέτη Ζέλιμιρ Ζίλνικ. Ο δημιουργός ανήκει στη γενιά του νέου γιουγκοσλαβικού σινεμά, γνωστό και ως «Μαύρο Κύμα».

Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ. Από το 1967 μέχρι σήμερα, έχει γυρίσει περισσότερες από 50 ταινίες.

«Για μένα, η δημιουργία μιας ταινίας είναι ένα σχολείο, μια διαδικασία μάθησης. Το συνεργείο μου και οι κάμερες, είναι στην πραγματικότητα το κλειδί που ανοίγει πολλές πόρτες. Οπότε πιστεύω, πως δεν θα ήξερα καλά τους ανθρώπους, την κοινωνία, την πραγματικότητα αν θέλετε, αν δεν ήμουν σκηνοθέτης» υποστήριξε ο Ζέλιμιρ Ζίλνικ

Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχουν και δύο ελληνικές ταινίες.

Πρόκειται για μια σουρεαλιστική ιστορία με τον τίτλο «Νορβηγία», ένα b movie με βρικόλακες.

1984 και ο Ζανό που φοβάται το φως, φτάνει στη μεγάλη πόλη. Δαγκώνει μόνο όταν το κρίνει απαραίτητο και προσπαθεί να βρει ένα «ζεστό κορίτσι».

Κάποια στιγμή γνωρίζει μια πόρνη, την Αλίκη και έναν Νορβηγό έμπορο ναρκωτικών. Οι τρεις τους θα διασχίσουν τα βουνά και θα κατέβουν στον πυρήνα της γης.

«Προσπάθησα να δημιουργήσω, κατά κάποιο τρόπο, ένα βαμπίρ που είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Θέλω να πω ότι έχει όλες τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου Έλληνα. Είναι ένας Βαλκάνιος βαμπίρ. Πέρα από την περίεργη εμφάνιση και την υπερδιέγερση, δεν έχει άλλες ομοιότητες με τους βρικόλακες της γοτθικής παράδοσης» δήλωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Γιάννη Βεσλεμές.

«Η Θεσσαλονίκη ζει στο ρυθμό του φεστιβάλ. Δέκα ημέρες γεμάτες ταινίες και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο. Παρά τις περικοπές στον προϋπολογισμό και την έλλειψη μεγάλων ονομάτων, όλες οι προβολές ταινιών είναι sold out επειδή οι άνθρωποι εδώ, αγαπούν το καλό σινεμά» μεταδίδει ο απεσταλμένος μας στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Μητρόπουλος.

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS