Bir asır önce dünyayı kana bulayan 1. Dünya Savaşı, Almanya ve Fransa’nın 11 Kasım 1918’de ateşkes imzalamasıyla son buldu.
28 Haziran 1914’te Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Franz Ferdinand‘ın, Saraybosna’yı ziyareti sırasında bir Sırp Milliyetçisi tarafından öldürülmesi üzerine Birinci Dünya Savaşı başlamış oldu.
Aslında, Franz Ferdinand‘ın suikastı, uzun zamandan beri hazırlıkları yapılan savaşın başlatılması için bir bahaneydi.
Alman ordusunun desteğini alan Avusturya-Macaristan, 28 Temmuz’da Sırbistan’a savaş açtı.
Rusya’nın seferberlik ilan etmesi üzerine, Almanya cevap olarak 1 Ağustos’da, Rusya’ya ve 3 Ağustos’da Fransa’ya savaş açtı.
Daha sonra birbiri ardına İngiltere, Japonya, Osmanlı İmparatorluğu ve son olarak da, İtalya savaşa sürüklendi. 70 milyon Avrupalının katıldığı savaşa Nisan 1917’den sonra 4 milyon ABD askeri de dahil oldu.
Birinci Dünya Savaşı, bundan yaklaşık bir asır önce bitti. 1914-1918 yılları arasında Batı cephesinde 4 yıl boyunca kentler yerle bir edildikten sonra, patlamaların ve silah seslerinin sonu nihayet gelmişti.
Alman İmparatorluğu’nun müttefikleri 30 Eylül’de barış anlaşması imzaladı. 11 Kasım’da ise, Almanya ile Müttefik Devletler’ini (Fransa, İngiltere, ABD, İtalya) temsil eden Fransız ordusu arasında Fransa’da bir barış anlaşması imzalandı. Müttefik Devletler bu savaştan zaferle ayrıldı.
Gerek Orta Avrupa imparatorlukları gerekse Müttefik Devletler arasında yaralanan, sakat, dul, yetim sayısı milyonlara ulaşmıştı.
Toplamda 9 milyon askerin öldüğü bu savaşta, 2 milyon Rus, 1 milyon 800 bin Alman, 1 milyon 500 bin Avusturya-Macar, 1 milyon 400 bin Fransız, 900 bini İngiliz, 600 bin İtalyan ve 400 bin Osmanlı hayatını kaybetti.
Tüyler ürpertici katliamlar 4 yıl boyunca sürdü. Askerlerin yanı sıra sivil halkta savaştan nasibini almış Rusya’da 2 milyon, Sırbistan, Avusturya-Macaristan’da 1 milyon, Almanya’da 800 bin, Romanya’da 800 bin kişi açlıktan ölmüştü.