ADINA AYDIN ŞENGÜL (İzmir) – Hepinizin bildiği gibi, Türkiye’de kentleşme, hızlı gecekondulaşmayla beraber, 1950’den sonra özellikle büyük şehirlerimizde, şehirlerimizin etrafında büyük gecekondu alanları ve kanserli dokular diyebileceğimiz, şehrin çıkış noktalarını tıkamış, nefes almasını engelleyen ciddi anlamda kaçak yapılaşmalar oluştu. Çevre Şehircilik Bakanlığımızın en önemli görevlerinden bir tanesi de sürdürülebilir şehirleri oluşturmak, sağlıklı kentlerin altyapısı oluşturmak için yerel yönetimlerle beraber işbirliği içerisinde çalışmak. Bunlarla ilgili, bu dönüşümü sağlamakla ilgili, daha önce 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 73’üncü maddesine göre çıkarılan bir Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı vardı. Bu yasa tasarısında ortaya çıkan birçok aksaklığa istinaden, aksaklığın giderilmesiyle ilgili 6306 sayılı Yasa çıkarılıp bu dönüşümün hızlandırılmasıyla ilgili çalışmalara hız verildi ve bu önümüzde çok önemli bir fırsat aslında iyi bir şekilde kullanabilirsek. Bu kentsel dönüşümü yaparken tekrar, yeniden daha sağlıklı ve çok katlı yeni gecekondular inşa etmeyelim. Gecekonduları, çarpık yapılaşmayı dönüştürürken daha sağlıklı… Kent merkezlerinde hızla artmış yoğunluğu, kentsel dönüşüm adı altında daha fazla artırmadan, belki o yoğunlukları…
Ben bir şehir plancısıyım.
Bana göre, bu dönüşümü sağlarken -yoğunluğu azaltıp- o kent merkezlerindeki yoğunluğu belki uydu kentlerle şehir dışına taşımakta fayda var diye düşünüyorum.
Ayrıca, bu dönüşümü yaparken bu kentlerin etrafındaki gecekondulaşmalarda ciddi anlamda sosyal sıkıntılar oluşmuş. Suçların oluştuğu, ahlaki sorunların oluştuğu, uyuşturucuların artığı, gelir seviyesinin çok düşük olduğu bu yerlerde insanlar, yıllar önce gelip şehre taşınmasına rağmen hâlâ o köydeki yaşam tarzını sürdürüyor. Bu dönüşüm de aslında bizim için bir fırsat, bu dönüşümle beraber -o insanların şehirde yaşamakla şehirli olunamayacağını- o şehirde yaşamanın gerekliliklerini, eğitimini, altyapısını yeni oluşacak kentlerle beraber de sağlamak zorundayız.
Ayrıca, bu yeni dönüşümle beraber kentlerimizde kaybolan o kent kimliğine, o karmaşaya yeniden kent kimliği kazandırmak, kent estetiğini kazandırmak için ciddi anlamda çalışma yapmak durumundayız. Bu konuda da zannediyorum, Bakanlığımız o kentin tarihî dokularını da ele alarak yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde ciddi anlamda bu yönde çalışma yapıyor.
Ayrıca, bu kentsel dönüşümü siyasi söylemleri ön plana çıkartarak yok etmeyelim, özellikle muhalefetiyle, iktidarıyla, yerel yönetimleriyle beraber bu kentsel dönüşümü iş birliği içerisinde yapmamız gerekiyor...
Konuşmacı : Ak Parti İzmir Mv. Aydın Şengül
Konu : 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı,Meb,Ösym,Yök,Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü,Üniversiteler,
Tarih: 17.12.2014
Saat: 12:15:00
Kanal Adı: Trt3-Trt Gap
Program Adı: Genel Kurul
Süre: 00:05:23