Χειροκροτήματα στο Κίεβο, οργή στη Μόσχα. Το ουκρανικό κοινοβούλιο αποφάσισε να εγκαταλείψει το καθεστώς ουδετερότητας που υιοθέτησε το 2010 μετά απο ρωσικές πιέσεις.
Το σχέδιο νόμου πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, κάτι που χαιρέτισαν φιλοκυβερνητικοί βουλευτές. Αντίθετη γνώμη έχει η αντιπολίτευση.
«Η κατάργηση του αδέσμευτου καθεστώτος δείχνει ποιοι είμαστε, που πηγαίνουμε και ποιος είναι ο σκοπός μας» δήλωσε, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Χριχόρι Νεμίρυα.
«Αυτή η απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού θα φέρει μόνο ένταση και δύσκολες στιγμές για τους ανθρώπους της Ουκρανίας. Ο καλύτερος δρόμος για τη χώρα μας είναι η ουδετερότητα και το αδέσμευτο καθεστώς» δήλωσε, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ολεξαντρ Βιλκούλ.
Μπορεί το Κίεβο να ήρθε πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος της ένταξης δεν έχει δυσκολίες και παγίδες.
«Η κατάργηση του καθεστώτος ουδετερότητας δεν εγγυάται την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και μάλιστα στο άμεσο μέλλον. Πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Πρώτα απ’ όλα, ο στρατός της χώρας πρέπει να φτάσει στο επίπεδο που ορίζει το ΝΑΤΟ και βεβαίως να πείσει τα μέλη της συμμαχίας πως ανήκει στο ευρω-ατλαντικό μπλοκ» μεταδίδει, η ανταποκρίτρια μας στο Κίεβο Μαρία Κορένιουκ.
Το υπουργείο άμυνας της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού. Όπως ανακοινώθηκε, εντός του 2015 θα πραγματοποιηθούν χιλιάδες προσλήψεις, ενώ θα ενισχυθούν οι μονάδες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Την ίδια ώρα στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, εντάσσονται χιλιάδες εθελοντές που θέλουν να πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων.