Σε ισχύ θέτει ο Λίβανος νέους περιορισμούς για την είσοδο προσφύγων από την Συρία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή από την κόλαση του συριακού εμφυλίου.
Τα νέα αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση βίζας ακόμα και για επισκέψεις μικρής διάρκειας, ενδέχεται να επηρεάσουν και όσους βρίσκονται ήδη στο Λίβανο αλλά δεν τους έχει χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα.
«Ζω σε προσφυγικό καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών. Ο γιος μου είναι σε ηλικία στράτευσης και δεν μπορεί να περάσει. Πρέπει να γυρίσω και να καταθέσω τα σχετικά έγγραφα αλλά αναρωτιέμαι αν θα με αφήσουν να επιστρέψω», λέει ένας άνδρας, ενώ μια γυναίκα αναφέρει:
«Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται με τη βίζα. Νόμιζα ότι ήμουν εξασφαλισμένη για τρεις μήνες και ότι μετά όλα θα πήγαιναν καλά. Το μόνο που θέλω είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην πατρίδα μου και να επιστρέψω».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.150.000 Σύροι έχουν καταφύγει στο Λίβανο, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός της χώρας κατά 25%.
Η Βηρυτός εκτιμά ότι επιπλέον μισό εκατομμύριο πρόσφυγες που δεν έχουν καταγραφεί.
Οι περισσότεροι ζουν στοιβαγμένοι σε σκηνές σε καταυλισμούς, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.
Σε ορισμένες πόλεις, ένοπλοι πολιτοφύλακες απομακρύνουν τους Σύρους από την περιοχή τους.
Στο παρελθόν, οι Σύροι μπορούσαν να παραμένουν στον Λίβανο για έξι μήνες, χωρίς κανένα περιορισμό.
Το Οκτώβριο, η Βηρυτός ανακοίνωσε ότι θα χορηγεί άδεια παραμονής μόνο σε έκτακτες ανθρωπιστικές περιπτώσεις, αλλά επέτρεπε στους Σύρους να επισκέπτονται ελεύθερα τη χώρα για τουριστικούς λόγους και για
να εργαστούν.
Πλέον, οι Σύροι που περνούν τα σύνορα καλούνται να δηλώνουν τον σκοπό της επίσκεψής τους. Στη συνέχεια, εφόσον εκπληρώνουν συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια, θα τους χορηγείται βίζα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.