MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) – Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Uludere, geçmişteki otuz yıllık çatışma döneminin halkalarından biridir. Bu ülkede hayatını kaybeden 36 bin insan var. Bunların bir kısmıyla görüştük gerek İnsan Hakları Komisyonunda gerekse Çözüm Komisyonunda, ne tür acılar yaşadığını gördük. Şırnak’ta bu görüşmeleri yaparken Uludere’den gelen insanlar da vardı, onlarla da görüştük ve kucaklaştık. Bir ülkede barışı kurmak için acıları da ortak kılmak gerekir; bir ülkede barışı kurmak için geleceğe yönelik adaleti sağlamaya çalışırken aynı zamanda geçmişe yönelik de bir adaleti sağlama çabasına girmek gerekir. Acıları siyasal çatışmanın, iktidar mücadelesinin bir kalkanı hâline getirmek, “Bu acılar sadece bize aittir.” anlamı taşıyacak şekilde üstüne kapanarak siyaset yapmak son derece yanlış olur.
Bu ülkede bu otuz yıllık süreye ilişkin yaşanmış olan travmaları, acıları aşmaya çalışıyoruz, hepimiz bunu yapmaya çalışıyoruz. Esasen, “çözüm süreci” dediğimiz hadise, birkaç yıldır devam eden bu olay, hepimizin de neticelerinden memnun olduğu ve bir daha bu ülkede kanın akmadığı bir güzergâhta yürümemizi sağlıyor. Burada herkesin dikkat etmesi gerekir.
Elbette ki -biraz önce de söyledim- geçmişe yönelik adalet ve geleceğe yönelik adalet, acıları ortak hâle getirmek ve bu yaşanmış olanlara ilişkin hesabı sormak, bir hukuk ve adalet anlayışını egemen kılmak; bizim çabamız bu istikamettedir çünkü “çözüm süreci” dediğimiz, o güzergâhın da gerektirdiği, bu ülkede yaşayan herkesin hakkını ve adalet arayışını cevaplamak şeklindeki bir siyasettir. Biz bunun farkındayız ama herkes bilir ki, şu kürsüde konuşmanın ötesinde herkes aklıselimiyle bilir ki bu güzergâhta yürümek kolay değildir. Bu ülkede çok çeşitli, karanlık dehlizler vardır, provokasyonlar vardır, girişimler vardır; bunların bazen şaşırtıcı yerlerden kaynaklandığını da biliriz. Önemli olan, bunları aşmaktır, burada da iş birliği yapmaktır. Aklıselim sahibi olan insanların, sağduyu sahibi olan insanların, gerçekten bu ülkede bir daha kan akmasın, bir daha Uludereler yaşanmasın isteyen insanların benim kanaatime göre yapması gereken de budur.
Dün, biz burada Uludere’yi gizlemek için o kapalı oturumu istemedik.
Burada, Uludere’ye ilişkin birçok tartışma yaşandı hiç birinde kapalı oturum istemedik.
Kim ne söyleyecekse söylüyor. Şimdi de zaten Uludere üzerine konuşuyoruz; kapalı oturum mu istedik? Hayır.
Niçin? Dün yaşanan başka bir şeydi.
Dün burada yaşanan, muhalefetin öteden beri İç Güvenlik Yasasına ilişkin olarak “Biz bunu geçirmeyeceğiz. Bu yasa Meclisten çıkmayacak.” şeklindeki stratejisi neticesinde yaşanan bir durumdu. Şunu anlarız: İktidar bir iç güvenlik yasası getirmek istiyor muhalefet de itiraz ediyor. Programları farklı, yaklaşımları farklı; elbette itiraz edecekler. Meclis ne için var? Bu işlerin müzakeresini yapmak için var
Amasya Milletvekili Ak Parti Grup Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı
HDP Grup Önerisi
18.02.2015