Declaraţia politica a SENATORULUI MARCEL DUMITRU BUJOR:
(Selectiuni)
Adunarea Popoarelor din Kazahstan - Modelul unităţii şi armoniei interetnice.
Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Membrii Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, au avut în data de 03 martie, o întrevedere cu E.S domnul Daulet Batrashev, ambasadorul Republicii Kazahstan şi cu o delegaţie a Parlamentului Republicii Kazahstan, condusă de domnul Serik Akylbai, Preşedintele Comisiei de legislaţie constituţională, sistem judiciar şi organe de aplicare a legii din Senatul Republicii Kazahstan.
Discuţiile au vizat tendinţa ascendentă a relaţiilor dintre Kazahstan şi România, precum şi situaţia comunităţii româneşti din Kazahstan, în contextul în care la recensământul din 2010, în Republica Kazahstan, în grupa etnică români/moldoveni s-au înregistrat 21.054 de persoane, din care 594 de persoane s-au declarat români şi 20.460 moldoveni.
După întrevederea cu delegaţia din Republica Kazahstan, am participat la Conferinţa cu tema “Adunarea Poporului din Kazahstan – Modelul unităţii şi armoniei interetnice”, conferinţă organizată în parteneriat cu Camera Deputaţilor, Ambasada Republicii Kazahstan în România şi Institutul de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică.
Adunarea Poporului din Kazahstan, constituită de către Preşedintele Republicii Kazahstan, este o structură de stat ce apără drepturile tuturor minorităţilor naţionale.
Republica Kazahstan este casă părintească pentru reprezentanţii a 140 de grupuri etnice şi a 17 confesiuni. De aceea, Instituţia Adunării Popoarelor din Kazahstan este un unic exemplu de consimţământ intercultural, interconfesional şi de asigurare a toleranţei.
Adunarea Popoarelor din Kazahstan reprezintă interesele grupurilor etnice în cadrul organului legislativ superior – Parlamentul, prin nouă deputaţi ai Camerei Inferioare, demonstrând întregii lumi succesul politicii desfăşurate de Kazahstan în domeniul relaţiilor interetnice.
Kazahstanul, stat multicultural şi multietnic, promovează o strategie activă pentru realizarea înţelegerii între naţionalităţi, un adevărat exemplu de co-existenţă religioasă, culturală şi dezvoltare socială.
Anul 2015 marchează 20 de ani de la înfiinţarea Adunării Popoarelor din Kazahstan, modelul kazahstanez de integritate, unitate, pace şi înţelegere reprezentând la ora actuală un model pentru întreaga lume.
Preşedintele Republicii Kazahstan îndeamnă poporul către unitate şi stabilitate: “Înţelegerea dintre persoanele de etnii diferite reprezintă oxigenul vital. Trebuie să avem singuri grijă de unitatea noastră şi de înţelegerea dintre etnii.”. Un discurs din care se pot inspira şi liderii altor ţări, întrunirea poporului kazah devenind un model euroasiatic unic de dialog al culturilor.