İBADET
4 —«Yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım dileriz.»
Sûrenin ilk kısımlarındaki îtikâdî esasların özü olan itikat temeli işte budur. İbâdet ancak Allah’a (C.C.) olur ve yardım da O’ndan istenir.
Burası da yine yolların ayrılış noktasını gösterir. Bir yanda her türlü ubudiyyetten kurtularak mutlak hür olmak... Öbür yandan kullara kul olmak... Bu esas, beşeriyetin tam olarak hürriyetinin ilânıdır. Evhamın esaretinden kurtuluş hürriyeti... Kalıplaşmış köhne inançları yıkma hürriyeti... Cahiliyet devri âdetlerinden ayrılma hürriyeti... Böylece yalnız Allah’ın (C.C.) varlığına inanmak ve yardımı da yalnız O’ndan istemek suretiyle örf ve âdetlerin esaretinden, şahısların ve köhne nizamların köleliğinden beşer vicdanı kurtulmuş olur. Aynı zamanda insan, efsânelerin, evham ve hurafelerin esaretinden de halâs bulur.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=977334215620723&set=ms.c.eJw9zckNwEAIA8COItYchv4biwJhnyNsU6TqoXhAivZUOwpIhmGdYx1DtC25ZveV68nLzTPLDZSxSX6WqHX~%3BM8H13P99O~%3BXtE~%3B4bZ6zXnfdY~_xgv~%3BeUtpg~-~-.bps.a.976908858996592.1073741903.100000324607185&type=1&theater
******************************************************
Soru: Fatiha suresinde "sadece senden yardım isteriz" mealinde bir cümle geçer. Peki, insanların birbirlerinden yardım istemesi Allah'tan başkasından yardım istemek manasına gelmiyor mu? Bu kişiler de şirke mi giriyor? Yani bir kişi bir başkasından borç para istese veya bir konuda yardım istese Allah'tan başkasından yardım istediği için şirke mi girmiş olur? Değilse bu ayeti nasıl anlamalıyız?
Cevap:
Allah Teâlâ insanların iyilik ve takva konusunda birbirleri ile yardımlaşmasını emretmiş, şöyle buyurmuştur:
“İyilikte ve takvada yardımlaşın ama günahta ve taşkınlıkta yardımlaşmayın. Allahtan korkun; Allahın cezası ağırdır.” (Maide, 5/2)
Kehf, 18/95. ayette de Zülkarneyn’in insanlardan yardım istediği açık bir şekilde görülmektedir. Sadece Allah’tan istenecek olan yardım, Allah’tan başkasının yapamayacağı yardımdır. Duaların kabulü, olağanüstü yardım, her şeyi görmesini/işitmesini/bilmesini istemek gibi.. Bunları Allah’tan başkası yapamayacağı için bir başkasından bunları beklemek şirk olur. Nitekim bunlarla ilgili olarak birçok ayet vardır. Bu yüzden Fatiha suresinde yer alan “sadece senden yardım isteriz” cümlesinin anlamı “senden başkasının yapamayacağı şeyleri başkasından değil; sadece senden isteriz” demek olur.
************************************************
BAK AŞAĞIDAKİ MÜŞRİK DE NE DİYOR...
https://www.youtube.com/watch?v=uFE5sILTlvQ