Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Marriott Otel’de Büyükelçilere yemek verdi. Yemeğe Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, DEİK Başkanı Ömer Cihad Varol, iş dünyası temsilcileri ve büyükelçiler katıldı.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye 2003 yılından sonra ivme kazandığını belirterek, Türkiye'nin 2003 yılından itibaren kaynaklarını değerlendiren ve gücünün farkında bir ülke haline geldiğini kaydetti. Elitaş, ''Türkiye'nin potansiyeli ve kapasitesi yeni bir hamleyi yapacak pozisyonda değil. Bunan sonra farklı bir yapılanmaya gitmek zorunda. Yüksek teknoloji ürünleri diye ifade ettiğimiz katma değeri yüksek olduğu ürünlere yönelmeye ihtiyacımız var. Bizim 2015, 2014 yılı ihracatımızda bir milyar doları aşkın yazılım ihracatı gerçekleşmiş. İnternet üzerinden alınıp, satılıyor. İnternet üzerinden imal ediliyor, internet üzerinden satın alınıyor, parası transfer ediliyor. Bununla ilgili çalışmalarımızı hızlandırmamız lazım'' ifadelerini kullandı.
Elitaş, 2015 yılının zor geçtiğimi söyleyerek, petrol fiyatlarının 2015 yılı başında 59 dolar ve 2015 yılının sonunda 40 dolar seviyesine geldiğini ifade etti.
Elitaş, ''Yeni yeni pazarlara gitmemiz lazım. Orta Afrika'yı bir taraftan Doğu Afrika'yı diğer taraftan Batı Afrika'yı içine alabilecek yatırım bekleyen, Türk iş damının yaptığı işin kalitesini bilen bir topluluk var, onlar bizi bekliyorlar. Bizim oralara muhakkak gidip, çalışmamız lazım. 2015 yılında ihracatımız 143.9 milyar dolar oldu. 2014 yılı rakamlarının her şeyinin sabit olduğunu var sayarsak, Euro dolar paritesinin sabit olduğunu varsayarsak, bizim nominal ihracatımız 13 milyar dolar eksilmiş. Emtia fiyatları nedeniyle 11 milyar dolar ihracatımız azalma meydana gelmiş. Normal şartlarda hiç bir şey değişmemiş olsa 168 milyar dolarlık ihracat yapmış olacaktık'' dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dış politikadan ekonominin ayrılamayacağını belirterek, Türkiye’nin zenginliği sayesinde Türkiye’nin yumuşak gücünü arttırdıklarını kaydetti. Çavuşoğlu, ‘Daha fazla dış yardım yapıyoruz ki, Türkiye’nin insani yardımlarda ve insani kalkınma yardımlarında dünyanın en önde gelen ülkelerden biri olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, ‘’Yıllık 1.7 milyar dolar insani yardımla Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere’den sonra üçüncü ülkeyiz, ama milli gelire kıyasladığımız zaman birinci sıradayız. Yılda 3.4 milyar dolarlık yardım yapıyoruz’’ ifadelerini kullandı.
234 temsilcilik açtıklarını söyleyen Çavuşoğlu, dünyadaki büyükelçiliklerinin ve temsilciliklerinin iş adamlarının emrinde olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu 2023 hedeflerine ulaşmak için 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak gerektiğini söyleyerek, ‘’Başarabilmek için yeni pazarlar aramamız lazım. Yatırımcılar ülkemize getirmemiz lazım. Yurtdışında yatırım yapmak isteyen iş adamlarımızın önünü açmamız lazım’’ şeklinde konuştu.
AHMET UMUR ÖZTÜRK