Propolis Nedir?
Belki, daha önce hiç duymadığınız Propolis; Latince bir kelime olup, kelime anlamı “Şehrin Koruyucusu” “Üstün Koruma” manalarına gelmektedir. Propolis, bal arıları tarafından elde edilen koyu renkli, reçinemsi bir maddedir. Bal arıları bu maddeyi, bitki ve ağaçların mikrop ve çürümelere karşı bünyesini korumak için salgıladığı sıvılar ve tomurcuklardaki özlerden toplayıp enzimlerini katarak oluşturur. Kendilerini ve kovanı her türlü dış etkenden ve zararlı mikroorganizmalardan korumak için hazırladıkları bu maddeye Propolis denir.
Propolis Hakkında
İnsan sağlığında ve daha birçok alanda mucizevî yararları vardır. Halk arasında ”Kara mum” ya da “Arı reçinesi” olarak da bilinir. Her kovanda yaklaşık 70.000 arı bulunduğundan, kovan sıcaklığı 36 C ve bağıl nemi 65 C civarındadır. Bu ortam, mikrop ve bakterilerin üremesine çok müsaittir. Buna rağmen steril olan kovanda arılar, milyonlarca yıldan beri “şifa dağıtarak” günümüze kadar “hiç hasta olmadan” gelmişlerdir. Bu Yaratıcı’mızın onlara, Propolis yapımını ilham etmesindendir.
Propolis'in İçeriği
Propolis 300’den fazla fitokimyasal bileşik içerir. Yaklaşık, yarısını bitkisel balsamlar, %30’unu balmumu, %10’unu bitkilerdeki eterik yağlar ve %5’ini bitkilerin üremesini sağlayan polen zerrecikleri oluşturur. İnsan sağlığı için yüksek değer taşıyan B1, B2, B6, C ve E vitaminlerini içeren, magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum, iyot, mangan, demir, bakır, çinko gibi birçok önemli minerali ihtiva eden, yüksek proteine sahip zengin bir yapısı vardır.
Propolis'in Özellikleri
İçerdiği maddeler Propolis’e antioksidan, antibiyotik, antibakteriyal, antiviral, antiflamatuvar, anti ülser, anti tümör, ateş düşürücü, spazm çözücü, ağrı kesici, damar açıcı, iltihap kurutucu en önemlisi de bağışıklık sistemini güçlendirici nitelik kazandırır.