Μήνυμα ενότητας και κοινής πορείας επιδιώκουν να εμφανίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην πρώτη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιείται μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
Ο οικοδεσπότης Πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανέβασε ψηλά τον πήχυ αισιοδοξώντας ότι θα τεθούν οι σωστές βάσεις.
«Όλοι θέλουμε να επιδείξουμε ενότητα. Άπαντες θέλουμε να δείξουμε ότι η Ε.Ε. είναι ένα μοναδικό οικοδόμημα και πως θέλουμε να το συνεχίσουμε. Στο τέλος της ημέρας ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη με τα πιο σημαντικά ζητήματα, τα οποία θέλουμε ν’ αντιμετωπίσουμε τους επόμενους έξι μήνες», ανέφερε ο Ρόμπερτ Φίτσο, Πρωθυπουργός της Σλοβακίας.
Αποφασιστικότητα κι ενιαία στάση αποτελούν την συνταγή, όπως θεωρούν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ μίλησε για μία νέα ώθηση, που θα πρέπει να προκύψει μετά από τις σημερινές συζητήσεις και ν’ απαντηθούν τα ερωτήματα ως προς το τί μέλλει γενέσθαι μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, αλλά δεν αρκούν οι αποφάσεις και πως κυρίαρχο θέμα θα είναι να εφαρμοστούν μέσα από πράξεις.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit κατέστησε ξεκάθαρο σε όλους ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Και υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση μεταξύ των ηγετών προς τα πού πλέον θα πρέπει να κατευθυνθεί. Κάποιες χώρες θέλουν περισσότερη ολοκλήρωση, την ώρα που άλλες, όπως η Πολωνία κι η Ουγγαρία θέλουν να ανακτήσουν κάποιες εξουσίες από τις Βρυξέλλες. Αυτό το ζήτημα θα δημιουργήσει μία μεγάλη αντιπαράθεση, όπως και εκείνα της οικονομίας και της μετανάστευσης, που θα βρεθούν στο επίκεντρο», μεταδίδει από την σλοβακική πρωτεύουσα ο Σάντορ Ζίρος, απεσταλμένος του euronews.