روز پنجشنبه، اول مهر سال ۱۳۹۵ (۲۲ سپتامبر ۲۰۱۶)، برای نخستین بار «روز باروری» در ایتالیا جشن گرفته می شود. دولت برای تشویق مردم به بچه دار شدن دست به این ابتکار زده است.
بئاتریس لورنزین، وزیر بهداشت ایتالیا گفته است که هدف از تعیین این روز، تقویت آگاهی مردم و جوانان ایتالیایی نسبت به بهداشت باروری و تشویق جوانان به بچه دار شدن است.
ایتالیا با کاهش جمعیت روبرو است و نرخ موالید در این کشور پایین تر از میزان متوسط زاد و ولد در کشورهای اروپایی است.
نامگذاری این روز از سوی وزارت بهداشت این کشور، واکنشهای گسترده ای را در رسانه های اجتماعی داخل و خارج ایتالیا بدنبال داشت. عده ای می گویند از این اقدام دولت به دلیل عملکرد ضعیف سیاستهای اجتماعی دولت و نرخ بالای بیکاری جوانان، انتقاد می کنند.
دکتر فرانکا ماینو، از دانشگاه میلان می گوید: «کمک دولت ایتالیا به زوجهای جوان کافی نیست. دولت به اندازه کافی در سیاستهای کلی خانواده هم سرمایه گذاری نمی کند. داده هایی که درباره هزینه های اجتماعی و بویژه در مورد افراد زیر سن قانونی وجود دارد نشان می دهد که حتی چهار درصد تولید ناخالص داخلی هم در ایتالیا برای سیاستهای خانواده سرمایه گذاری نمی شود. مردم، بخصوص کودکان در کشور از خدمات کافی اجتماعی برخوردار نیستند. در این اواخر حتی به اندازه کافی به سیاستهای آشتی میان زندگی حرفه ای و زندگی خانوادگی مردم توجه نشده است.»
دکتر ماینو می گوید که در خط مشی و نحوه حمایت دولت از خانواده تفاوت مهمی بین کشورهای جنوب اروپا، فرانسه و کشورهای اسکاندیناوی وجود دارد.
وی می افزاید: «در فرانسه مجموعه ای از قوانین و مقررات برای حمایت از خانواده وجود دارد که اجرا می شود. مرخصی والدین پس از زایمان در فرانسه نمونه بسیار خوبی است. نمونه دیگر، کوپنهای مخصوصی است که در این کشور وجود دارد و خدمات اجتماعی را با قیمت پایین در دسترس خانواده ها قرار می دهد.»
نرخ باروری در کشورهای اروپایی با میزان اشتغال زنان هم ارتباط دارد. ۸۳ درصد زنان فرانسوی ۲۴ تا ۵۴ سال شاغل هستند. این میزان در سوئد ۸۷ درصد است.
دکتر ماینو می گوید: «آمار وارقام نشان می دهد خانواده هایی که در آن زن و مرد هر دو شاغلند، می توانند برای بچه دار شدن و داشتن فرزند دوم با امنیت خاطر بیشتری برنامه ریزی کنند.»