Την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι ανακοίνωσε επίσημα η Δαμασκός.
Μαχητικά του καθεστώτος σφυροκοπούν, ακόμα και με εμπρηστικές βόμβες, τα ελεγχόμενα από τους αντάρτες προάστια της πόλης.
Οι επιδρομές θεωρούνται οι πιο σφοδρές των τελευταίων μηνών και σαφής ένδειξη ότι η Δαμασκός απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για απαγόρευση πτήσεων προκειμένου να διασωθεί η εκεχειρία.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί ξεπερνούν τους 45.
Σε ανακοίνωση του κυβερνητικού στρατού αναφέρεται ότι έχουν προβλεφθεί σημεία εξόδου για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα υπό πολιορκία προάστια της πόλης.
Δεν ξεκαθαρίζεται αν στη νέα φάση της επίθεσης θα συμμετάσχουν και χερσαίες δυνάμεις.
Αδιέξοδο στη συνάντηση της Νέας Υόρκης
Η αμοιβαία καχυποψία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας τορπίλισε την συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Φίλων της Συρίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ενδεικτική του κλίματος, η δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα, που χαρακτήρισε την συνάντηση «οδυνηρή και απογοητευτική».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την τήρηση της εκεχειρίας. Ορισμένοι εκ των ομολόγων μου υπαινίσσονται ότι η συριακή κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες μονομερώς. Αλλά εμείς επιμένουμε, με την στήριξη και άλλων, ότι η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η διαδικασία θα σωθεί μόνο αν η Μόσχα πείσει το καθεστώς να κρατήσει στις βάσεις τους τα μαχητικά αεροσκάφη.
«Δεν είναι δυνατό να είμαστε οι μόνοι που προσπαθούμε να κρατήσουμε την πόρτα αυτή ανοιχτή. Η Ρωσία και το καθεστώς πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί αλλιώς δεν υπάρχουν πιθανότητες. Το ερώτημα τώρα είναι αν πραγματικά υπάρχουν ελπίδες να προχωρήσουμε μπροστά γιατί είναι ξεκάθαρο ότι εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι πια», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, Ουάσινγκτον και Μόσχα συμφώνησαν για προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια, η οποία, αν πετύχαινε, θα οδηγούσε σε συντονισμένες επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.
Η συμφωνία κατέρρευσε μετά την επίθεση αμερικανικών μαχητικών εναντίον θέσης του συριακού στρατού, που αποδόθηκε σε λάθος, και τον βομβαρδισμό φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, για την οποία κατηγορήθηκαν η Μόσχα και η Δαμασκός.
Μοναδική χαραμάδα ελπίδας το γεγονός ότι έστω και με το σταγονόμετρο ξεκίνησε και πάλι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Συρία.
Μια οχηματοπομπή του ΟΗΕ έφτασε στην υπο πολιορκία πόλη Μουανταμίγια, στα περίχωρα της Δαμασκού.