Έτοιμη να εκκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές του 2017 εμφανίζεται η βρετανική κυβέρνηση.
Από την Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον επισήμανε μάλιστα ότι ίσως χρειαστούν λιγότερα από δυο χρόνια για την επισημοποίηση του Brexit.
«Τώρα συνομιλούμε με τους Ευρωπαίους φίλους και εταίρους μας με την προοπτική ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους θα στείλουμε την επιστολή για την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Σε αυτή την επιστολή είμαι σίγουρος ότι θα θέσουμε τις παραμέτρους των προτάσεών μας. Τις αρχές...», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απόλυτη ανοησία» την θέση της ΕΕ ότι υπάρχει «αυτόματη σύνδεση ανάμεσα σε αυτό που αποκαλούν πρόσβαση στην κοινή αγορά και της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων», και κατέληξε:
«Τα δυο πράγματα δεν έχουν καμία σχέση. Θα πρέπει να επιδιώξουμε μια γιγαντιαία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και ταυτόχρονα να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της μεταναστευτικής μας πολιτικής».
Ενδεικτική της έντονης κινητικότητας ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι η συνάντηση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ στο Λονδίνο με την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Την Τρίτη, στην βρετανική πρωτεύουσα συναντήθηκαν ο επικεφαλής του Βρετανικού Τμήματος για την Αποχώρηση από την ΕΕ με τους πρεσβευτές των χωρών της Ένωσης στο Λονδίνο.
Ευρωπαική πηγή επισημαίνει ότι η Βρετανία επιδιώκει να λάβει ένα σήμα για το πλαίσιο της συμφωνίας που είναι πρόθυμη να δεχτεί η ευρωπαϊκή πλευρά πριν την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Για την Βρετανία προτεραιότητα αποτελεί ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και η διατήρηση της πρόσβασης στην κοινή αγορά κυρίως των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι αν το Λονδίνο θέσει περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων θα είναι δύσκολο να διατηρήσει πρόσβαση στην κοινή αγορά.
Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αν η συμφωνία αποχώρησης είναι «γενναιόδωρη» για την Βρετανία, αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλα κράτη – μέλη να διεξάγουν δημοψηφίσματα με διακύβευμα την έξοδο από την ΕΕ.