Πριν από περίπου ένα χρόνο οι διμερείς σχέσεις Μόσχας – ‘Άγκυρας έφτασαν στο απόλυτο μηδέν.
Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού πάνω από την τουρκο – συριακή μεθόριο στις 24 Νοεμβρίου 2015 έφερε Ρωσία και Τουρκία στα πρόθυρα της σύγκρουσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε στην άκρη τη γλώσσα της διπλωματίας.
«Η σημερινή απώλεια για μας είναι σαν πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς των τρομοκρατών. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αλλιώς το σημερινό συμβάν».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε την Άγκυρα με σοβαρές συνέπειες και το έκανε πράξη. Οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία κατέρρευσαν μέσα σε λίγους μήνες.
Ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που στις 27 Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη.
Λίγες ημέρες μετά, οι δυο πλευρές ήρθαν πιο κοντά. Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και οι αθρόες συλλήψεις υπόπτων για συνομωσία κατά της κυβέρνησης έφεραν την αντίδραση της Δύσης και έστειλαν τον Ερντογάν στην αγκαλιά του Πούτιν.
Η συνάντηση των δυο ηγετών στην Αγία Πετρούπολη επικύρωσε την επαναπροσέγγιση.
Ο πάγος στις σχέσεις των δυο πλευρών είχε λιώσει οριστικά και ο Εμρέ Ερτσέν, ειδικός στις ρωσο- τουρκικές σχέσεις, εξηγεί το γιατί:
«Ο Πούτιν ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που τηλεφώνησε στον Ερντογάν και του εξέφρασε την χωρίς όρους στήριξη προς την τουρκική κυβέρνηση, την δημοκρατικά εκλεγμένη».
Με την Δύση να παρακολουθεί αμήχανη, Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας αξίας δισεκατομμυριών δολαρίων
Με ρωσική συνδρομή, ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ενέργειας στην πόλη Ακουγιού στη νότια Τουρκία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, το νέο εργοστάσιο θα κοστίσει πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ και θα καλύπτει το 10% των συνολικών ενεργειακών αναγκών.
Παράλληλα, οι δύο χώρες επιδιώκουν να αναθερμάνουν τη δέσμευσή τους για την ολοκλήρωση του αγωγού Turkish Stream, που θα παράσχει πάνω από 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Στο μέτωπο της συριακής σύγκρουσης ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες.
Η Μόσχα αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο του καθεστώτος Άσαντ. Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα στηρίζει τους αντάρτες της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή του νυν προέδρου.