Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin Irak‘ın Kerbela kentinde şehit edilişinin bin 377’nci yılı dünyanın farklı yerlerinde törenlerle anıldı.
Yüz binlerce Şii çarşamba günü Kerbela kentinde bir araya gelerek, Sünnilerle aralarındaki ayrışmanın ana kaynağı olan Hz.Hüseyin’in şehit edilişini andı.
A Kerbala, tout de noir vêtus, les chiites célèbrent l’Achoura https://t.co/hlkvN0Bzie #AFP pic.twitter.com/wUV2UtLC6m— Agence France-Presse (@afpfr) 12 octobre 2016
Irak, İran, Afganistan ve Lübnan’da düzenlenen anma etkinliklerinde IŞİD’in olası saldırılarına karşı olağanüstü önlemler alındı. Anma törenlerine yoğun ilgi gösterilen Kerbela’da 30 bin polis güvenlik önlemi aldı.
Caddelerde toplanarak ellerini göğüslerine, zincirlerle sırtlarına vuran halk, Hazreti Hüseyin ve 72 yarenini tek başına bırakarak Kerbela savaşından kaçan atalarını anmak için kendilerini cezalandırdı, tarihte çekilen acıları paylaştı.
Saddam Hüseyin’in uzun yıllar süren iktidarı boyunca din adına yapılan toplu faaliyetler yasaklanmış, Kerbela, Necef, Küfe gibi kutsal mekanlar kapatılmıştı. Totaliter rejim tamamen laik olduğunu savunmuştu.
Des chiites commémorent l’achoura dans la ville sainte irakienne de Kerbala. Photo #AFP Mohammed Sawaf pic.twitter.com/B3T4I6SCEo— Christophe Schmidt (@cschmidtafp) 12 octobre 2016
Saddam Hüseyin’in 2003 yılında ABD’nin desteğiyle iktidardan düşüşü ile birlikte Şiiler ülkede söz sahibi oldu. Şiiler özellikle Kerbela şehitlerini anmak için düzenledikleri törenleri ve dini etkinlikleri çoğalttı.
Ancak ülkede farklı topluluklar arasında oluşan siyasi gerginlik, Şiilerin hedef alınmasına neden oldu. 29 Ağustos 2003’te Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi Başkanı Ayetullah Muhammed Bakır El-Hekim , Şii karşıtı bir hareket tarafından düzenlenen suikastta yaşamını yitirdi.
9 Ekim’de düzenlenen saldırılarda 5 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Kerbela’da Şiileri “ Mürted “ dinden dönenler olarak gören IŞİD ve El Kaide gibi terör örgütlerinin saldırılarını engellemek için güvenlik önlemleri arttırıldı.
Irak’taki Şii güçler Tahran‘ın desteğiyle dini bayramlarını siyasileştirerek Sünnilere karşı bir savaşa dönüştürdü.
Uzun süre barış içinde yaşayan iki taraf son dönemde siyasi parçalanmanın etkisiyle birbirlerine karşı düşmanca tavırlar sergilemeye devam ediyor…
U know what it is? AmandaCerny #Aşure pic.twitter.com/2DcbfrouZB— Filo Kıdemlisi (FiloKidemlisi) 11 octobre 2016