«Με κάθισαν κάτω με τη βία, μου άνοιξαν τα πόδια και ένιωσα ένα κόψιμο ανάμεσά τους. Εκείνη την ώρα δεν κατάλαβα καν τι έκοβαν, μόνο ότι ήταν κάτι στα γεννητικά μου όργανα.
»Ήταν σοκαριστικό, γιατί ήταν το τελευταίο που θα σκεφτόμουν, ότι έπεφτα θύμα μιας βίαιας πράξης, την οποία οργάνωσε η ίδια μου η οικογένεια».
Η Σαριάν Καρίμ Καμάρε είναι 39 ετών και χριστιανή στο θρήσκευμα. Γεννήθηκε στη Σιέρα Λεόνε και ήρθε στη Βρετανία το 1999, όπου διατηρεί το δικό της μίνι μάρκετ.
Στα 11 υπέστη γενετήσιο ακρωτηριασμό. Υποβλήθηκε σε κλειτοριδεκτομή με μαχαίρι και χωρίς να της χορηγηθεί αναισθητικό.
«Μου το έκαναν αυτό, γιατί πίστευαν πως έπρεπε να ανήκω στην κουλτούρα τους και να καταστώ πλήρως αποδεκτή στην κοινότητα», μας εξηγεί και προσθέτει: «Κανένα θρησκευτικό βιβλίο δεν το προβλέπει. Είναι μια πολιτισμική πρακτική, κάτι κακό που απλά υιοθετήθηκε. Ένας τρόπος να κάνεις κακό στις γυναίκες, να τις ελέγχεις, να ελέγχεις τις σεξουαλικές ορμές. Δουλεύει, πιστέψτε με. Σου καταστρέφει κάθε σεξουαλική όρεξη».
Επίσημα στοιχεία για το γενετήσιο ακρωτηριασμό στη Βρετανία δεν υπάρχουν, κάτι που ισχύει και αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι τουλάχιστον 170.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί κάτι τέτοιο κι ότι επιπλέον 65.000 κορίτσια κάτω των 13 ετών κινδυνεύουν.
Για πολλές, η διαδικασία έγινε στις πατρίδες τους, κυρίως στη Σομαλία, τη Γκάμπια και το Σουδάν.
Υπάρχουν όμως αναφορές ότι κλειτοριδεκτομές γίνονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο – παράνομα.
Από πέρυσι τον Απρίλιο, οι αγγλικές υπηρεσίες υγείας υπολογίζουν ότι κάθε εβδομάδα σημειώνονται 100 νέοι ακρωτηριασμοί. Όμως αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις που το σύστημα γνωρίζει.
Η γυναικολόγος Μπρέντα Κέλι διοικεί μια εξειδικευμένη κλινική στην Οξφόρδη για θύματα γενετήσιου ακρωτηριασμού.
Όπως λέει, η κλειτοριδεκτομή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για μια ολόκληρη ζωή:
«Αν πρόκειται για ένα παιδί, θα υπάρξει πόνος, αιμορραγία και μόλυνση. Όμως η πλειοψηφία των ασθενών που βλέπω είναι ενήλικες που βίωσαν τις συνέπειες. Έχουν δυσκολία στην ούρηση, όταν έχουν περίοδο, και στις σεξουαλικές τους σχέσεις με το σύζυγο ή τον σύντροφό τους.
»Σημαντικός αριθμός γυναικών υφίσταται χρόνιες ψυχολογικές και ψυχοσεξουαλικές συνέπειες. Πολλές, περίπου μία στις έξι, πάσχουν από μετατραυματικές διαταραχές ή συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτές».
Σύμφωνα με ακτιβιστές, ηλικιωμένες γυναίκες που εκτελούν ακρωτηριασμούς, έρχονται στη Βρετανία για χάρη της μαύρης αγοράς.
Η αστυνομία υποψιάζεται ότι νεαρά κορίτσια μεταφέρονται στις πατρίδες τους στη διάρκεια των θερινών σχολικών διακοπών για να υποστούν κλειτοριδεκτομή.
Η Ζάρα, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι στη διάθεσή μας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία. Προκειμένου να παντρευτεί και να ακρωτηριαστεί, ο πατέρας της την πίεσε πέραν των αντοχών της.
Η ίδια διηγείται: «Το σχέδιο του πατέρα μου ήταν να με παντρέψει μέσω skype και να με ακρωτηριάσει λίγο πριν ή λίγο μετά το γάμο μου, αλλά πάντως πριν κάθε