Τα πρώτα της σχέδια για την απομάκρυνση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, ξεδίπλωσε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν για πρώτη φορά τη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι και τόνισαν πως αεροπορικοί βομβαρδισμοί μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου.
«Οι ηγέτες τόνισαν όλες τις ρωσικές κινήσεις, τις παραβιάσεις εναέριου χώρου, τις καμπάνιες παραπληροφόρησης, τις κυβερνοεπιθέσεις και την παρέμβαση στις πολιτικές διαδικασίες της ΕΕ. Υβριδικά εργαλεία στα Βαλκάνια και έρευνες της MH17. Με δεδομένα αυτά τα παραδείγματα είναι ξεκάθαρο ότι στρατηγική της Ρωσίας είναι να αποδυναμώσει την ΕΕ,» τόνισε ο Ντόναλντ Τούσκ.
Δεν υπάρχει περιθώριο για άρση των υφιστάμενων κυρώσεων, ήταν η θέση του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
«Για εμένα δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες κυρώσεις γιατί χρειάζεται ομοφωνία. ΔΕν υπάρχει περιθώριο ούτε για άρση των κυρώσεων. Αυτό το βρίσκω σωστό, γιατί εφόσον δεν τηρείται η Συμφωνία του Μίνσκ δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε άρση.»
Στο τραπέζι των ηγετών των χωρών μελών θα μπει και το θέμα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας εμπορίου με τον Καναδά, η CETA, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί την περασμένη Τρίτη.
Όμως το τοπικό κοινοβούλιο της Βαλονίας απέρριψε τη συμφωνία παρά την έγκριση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση
Ο ανταποκριτής του euronews στις Βρυξέλλες, μεταδίδει:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου τα μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να παραχωρήσουν νέες εγγυήσεις στην Βαλλονία, ώστε να γίνει αποδεκτή η συμφωνία εμπορίου μεταξύ ΕΕ – Καναδά. Οι συνομιλίες γίνονται σε επίπεδο πρεσβευτών, και εφόσον προκύψει συμφωνία τότε οι αρχηγοί κρατών θα την εγκρίνουν την Παρασκευή.»