Με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους εκατοντάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους σε χωριά γύρω από την Μοσούλη.
Βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών μετά την έναρξη των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές.
Όταν φτάνουν στη ζώνη της σχετικής ασφάλειας, πίσω από τις γραμμές του ιρακινού στρατού, περιγράφουν τον εφιάλτη που έζησαν:
«Πεθαίναμε εκεί. Δεν υπήρχαν τρόφιμα. Κοιτάξτε το παιδί μου... Ο σύζυγός μου μου είπε να πάω στους γονείς μου και ότι θα ακολουθούσε μετά. Πολλές ακόμα οικογένειες έχουν μείνει πίσω. Ο κόσμος πεθαίνει .Όταν οι τζιχαντιστές έφυγαν, ο κόσμος άρχισε να εγκαταλείπει την περιοχή», αναφέρει μια γυναίκα.
Αψηφώντας τις απειλές των τζιχαντιστών και περνώντας μέσα από ναρκοθετημένους δρόμους,
οι άμαχοι ρισκάρουν τη ζωή τους,για να φτάσουν σε καταυλισμούς προσφύγων σε εδάφη ελεγχόμενα από τους Κούρδους μαχητές.
«Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι από 1.200.000 έως και ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να επηρεαστούν από την παρούσα κατάσταση στην Μοσούλη. Εμείς υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον το 50% αυτών θα είναι παιδιά», αναφέρει ο υπεύθυνος της UNICEF για την Μέση Ανατολή.
Περίπου 5.000 άμαχοι εκτιμάται ότι φιλοξενούνται ήδη σε καταυλισμούς προσφύγων στο βόρειο Ιράκ .
Από την έναρξη των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης, ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για μια επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση, χωρίς προηγούμενο.