Η Κομισιόν επέτρεψε στην κρατική ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom να παρέχει περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω ενός αγωγού που περνάει από τη Γερμανία.
Ο αγωγός Opal εκτείνεται περίπου 470 χιλιόμετρα από τη γερμανική ακτή της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή Brandov στα σύνορα Γερμανίας- Τσεχίας.
Η απόφαση αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία λόγω των βομβαρδισμών στη Συρία.
«Κάποια κράτη μέλη, κυρίως στην Ανατολή αλλά όχι όλα, θα προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια για να πιέσουν τη Ρωσία, να την τιμωρήσουν, ενώ άλλοι, για παράδειγμα η Γερμανία, έχουν σημαντική ενεργειακή σχέση και θα προτιμούσαν να δουν την ενέργεια ως ένα από τα εργαλεία επανασύνδεσης με τη Ρωσία» δήλωσε ο αναλυτής Κρίστιαν Έγκενχόφερ από το Κέντρο Μελέτης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Ο αγωγός ενώνει τον Nord Stream με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου και μεταφέρει φυσικό αέριο απ ‘ευθείας από τη Ρωσία προς τη βόρεια Γερμανία, και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που αλλιώς μπορεί να φτάσει στις αγορές μόνο μέσω Ουκρανίας.
Βάσει του σχεδίου, η Gazprom κρατάει το 50% της αποκλειστικής χρήσης του αγωγού Opal αλλά θα πρέπει να ανοίξει το 10% έως 20% της υπολειπόμενης χωρητικότητας σε άλλους προμηθευτές. Το υπόλοιπο 30% έως 40% θα δημοπρατηθεί, με την Gazprom να κρατάει το δικαίωμα να συμμετάσχει.
«Δεν είναι τόσο κακό από μόνο του εάν υπάρχει λίγος παραπάνω ανταγωνισμός στην ουκρανική διέλευση που σίγουρα αυξάνει την αποτελεσματικότητα και το πιο σημαντικό θα έλεγα τη διαφάνεια στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία».
Η συμφωνία αυτή όμως ενέχει κινδύνους, διότι επιτρέπει ατην Gazprom να πάρει ένα κομμάτι της μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Ουκρανία, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε μια αιματηρή σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά.