حزب مردم اروپا و ائتلاف احزاب سوسیالیست، یعنی دو حزب اصلی در پارلمان اروپا در واکنش به سرکوب ها در ترکیه خواستار توقف مذاکرات پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا شدند.
گی ورهوفشتات، نماینده بلژیکی پارلمان اروپا در این زمینه گفت: «اکثر نمایندگان در حال حاضر خواستار توقف مذاکرات هستند. باید برای شروع مجدد مذاکرات هم شرایطی در نظر گرفت، شرایطی که ترکیه باید آنها را اجرا کند.»
از سوی دیگر فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مخالف دیدگاه نمایندگان است و توقف مذاکرات را سازنده نمی داند.
او اظهار داشت: «به نظرم پایان این مذاکرات یعنی یک سناریوی باخت-باخت برای هر دو طرف.»
کتی پیری، نماینده هلندی و گزارشگر ترکیه در پارلمان اروپا در پاسخ به خانم موگرینی می گوید که نمی توان در برابر سرکوبها بی تفاوت بود.
او بیان کرد: «فارغ از پیامدها محتمل وظیفه ماست که درباره این موضوع صحبت کنیم. آن هم زمانی که همکاران ما، ۱۴۵ نفر از همکاران شما (روزنامه نگاران) و همچنین هزاران نفر از مردم عادی بدون طی مراحل قانونی زندانی شدند.»
برخی از کارشناس توافق اتحادیه اروپا و ترکیه بر سر پناهجویان را برگ برنده آنکارا می دانند. ترکیه بارها تهدید کرده که می تواند مرزهایش را بگشاید تا سیل پناهجویان راهی اروپا شود.
در پی کودتای نافرجام ماه ژوئیه در ترکیه، موج سرکوب روزنامه نگاران، قضات دادگاه، کردها، افسران و اساتید دانشگاه آغاز شد.
در واقع، دولت ترکیه دست به یک پاکسازی در نهادهای دولتی و نیمه دولتی زده است. در جریان این پاکسازی بیش از ۱۱۰ هزار نفر شغل خود را از دست دادند.
موج سرکوب ها بیش از ۳۶ هزار نفر را هم روانه زندان کرده است.