Ο άνθρωπος που βοήθησε τον νεαρό Φιντέλ Κάστρο να ξεκινήσει για την επανάσταση, θυμάται τις στιγμές που έζησε μαζί του.
Ο Αντόνιο ντελ Κόντε είναι ο ιδιοκτήτης του Γκράνμα, του πλοιάριου που χρησιμοποίησαν οι αντάρτες της κουβανικής επανάστασης, για να μεταφερθούν από το Μεξικό (όπου βρίσκονταν εξόριστοι) στην Κούβα. Δηλώνει ότι του φαίνεται δύσκολο να πιστέψει ότι ο Φιντέλ Κάστρο έφυγε από τη ζωή.
«Όταν ένας φίλος και σύντροφός μου, μου το είπε, γιατί μόλις είχα φτάσει στο Τούξπαν, πραγματικά δε μπορούσα να μιλήσω. Άλλαξε τη ζωή μου, όπως άλλαξε τη ζωή και άλλων σε διαφορετικές χώρες στον κόσμο, όχι μόνο στην αμερικανική ήπειρο. Τον γνώρισα το 1955 σε ένα μαγαζί με όπλα που είχα. Ήρθε στο μαγαζί μου για να αγοράσει. Προετοιμάσαμε την εκστρατεία μέσα στη βάρκα μου, μέσα στο «Γκράνμα». Και μόλις χθες γιορτάσαμε στο Τουξπαν τα 60 χρόνια από το εκείνο το ταξίδι της», αναφέρει ο ντελ Κόντε.
Το όνομα του πλοιάριου οφείλεται στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, τον Ρόμπερτ Έρικσον, έναν αμερικανό πολίτη που είχε θέλησε να τιμήσει τη γιαγιά του (Granma). Σήμερα, το Γκράνμα εκτίθεται στο Μουσείο της Επανάστασης της Αβάνας.
Η συμβολή του Granma στην κουβανική επανάσταση
Το Γκράνμα σάλπαρε τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1956 από το λιμάνι του Τούξπαν του Μεξικού. Το αρχικό σχέδιο έλεγε πως η άφιξη του στην Κούβα θα πραγματοποιούταν σε συντονισμό με κινητοποιήσεις άλλων μελών του κινήματος της 26ης Ιουλίου που βρίσκονταν στο νησί.
Οι δυσμενείς όμως καιρικές συνθήκες και το υπερβολικό φορτίο είχαν ως αποτέλεσμα το πλοιάριο να προσαράξει στις ακτές τις Κούβας αρκετά καθυστερημένα και σε διαφορετικό από το προσυμφωνημένο σημείο. Έτσι, το ξημέρωμα της 2ης Δεκεμβρίου, το Γκράνμα προσάραξε στην ακτή Λας Κολοράδας της επαρχίας που είναι γνωστή ως επαρχία Γκράνμα. Πρόκειται για μια βαλτώδη περιοχή που δυσκόλεψε πολύ τις προσπάθειες των μελών του πληρώματος. Δεν επρόκειτο για απόβαση, επρόκειτο για ναυάγιο, θα πει μετά από καιρό ο Τσε Γκεβάρα.
Παρόλες τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησαν τις μέρες που ακολούθησαν την απόβαση, συμπεριλαμβανομένης και μιας επίθεσης από τα στρατεύματα του καθεστώτος που μείωσε τον αριθμό των ανταρτών στο ένα τρίτο, οι αντάρτες κατάφεραν να ανασυνταχθούν στα βουνά της Σιέρρα Μαέστρα και να αποτελέσουν τον πυρήνα του μετέπειτα ανταρτοπόλεμου.