Önümüzdeki Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden aday olmayacağını açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande‘ın 5 yıllık dönemdeki ekonomi yönetimi istihdam ve büyüme alanlarındaki hedeflerine ulaşamadı.
2012 yılının mayıs ayında cumhurbaşkanı seçildiğinde yüzde 9.3 olan işsizlik oranını düşürme sözü veren Hollande‘ın 5 yıllık görev süresinin sonuna yaklaşırken bu oran, son çeyrekte yüzde 9.7’ye yükselmiş durumda.
Sosyalist hükümetin, işçilerin çalışma akdinin fesh edilmesini kolaylaştıran ve tazminat haklarını kısıtlayan çalışma yasası reformu, Fransa genelinde sendikalar ve emek örgütlerinin sokağa çıkarak yaygın ve kitlesel protesto gösterilerine neden oldu.
Toplam vergilerin gayri safi milli hasılaya oranı da Hollande döneminde artış gösterdi.
Fransa 47.9 ile bu oranın Avrupa’da en yüksek olduğu ülke. Oysa bu rakamın Avrupa ortalaması yüzde 40, Euro Bölgesi ortalaması ise yüzde 41 seviyesinde.
Hollande‘ın tercih ettiği en önemli maliye politikası araçlarından biri olan, kamu açığını gelir vergisi oranlarını artırarak azaltmaya dönük uygulama pek çok ekonomiste göre ekonomik iyileşme trendini ve olası daha yüksek büyüme hızını engelleyen büyük bir hataydı.
Beş yıl önce yıllık yüzde 2 buçuk ekonomik büyüme hedefiyle yola çıkan Hollande yönetiminde Fransa’da bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 1.3 oldu.
Ekonomi bu yılın son çeyreğinde yüzde 1.1 büyürken hükümet önümüzdeki yıla ilişkin büyüme tahminini ise yüzde 1.4 olarak açıkladı.