İngiliz parlamentosunda yapılan oylamalarda, hükümet ile muhalefet arasındaki Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci yani ‘Brexit’ çıkmazı çözülme yoluna girdi.
Meclis’te, birlikten ayrılma sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması‘nın 50. Maddesi’nin işletilmesiyle ilgili iki oylama yapıldı.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin, hükümetin müzakerelerle ilgili planlarını kamuoyula paylaşması yönündeki teklifi 75’e 448 oyla kabul edildi.
Brexit Gölge Bakanı Kier Starmer, İşçi Partisi’nin başbakana ve hükümete ayrılma sürecine dair bir yol haritası hazırlaması için aylardır baskı yaptığını hatırlattı ve şöyle devam etti: “Bu oylamayla hükümet artık teslim olmuştur. Son dakika yapılan değişiklikler durumu sadece kendi açılarından anlatmaktır, bunu herkes çok iyi biliyor.”
İlk oylamadaysa 50. Madde’nin, Mart 2017’den önce devreye sokulması 89’a karşın 461 oyla onaylandı.
Muhafazakar hükümet, Brexit ile ilgili planlarını kamuoyuyla paylaşmayı kabul etse dahi süreç içerisinde değişikliklerin olacağının altını çizdi.
Açıklama AB’den ayrılma sürecinden sorumlu Brexit Bakanı David Davis’den geldi. Davis, “Halkımızın en iyi şekilde faydalanmasını sağlayabilmek için tüm çıkarları gözden geçirerek bir yol çizmemiz gerekiyor. Bizim hedefimiz bu: Halkın çıkarlarını korumak. Bunu yapabilmek için de müzakerelerde hükümetin esnek davranabilmesi lazım.” dedi.
Tartışmalara son noktayı Temyiz Mahkemesi koyacak.
Hükümet, “50. Madde’nin işletilmesi için parlamentonun onayı gerekiyor” diyen Yüksek Mahkeme’nin kararına itiraz etmişti.
Temyiz Mahkemesi, AB’den ayrılma sürecinin hükümetin tekelinde mi yürütüleceğini yoksa meclisin onayına mı bağlayacağını önümüzdeki ay açıklayacak.