Οι παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ναρκοθετώντας τις προσπάθειες που γίνονται για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Ερευνητές στο Εργαστήριο Κλιματολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών της Γαλλίας ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις μεθανίου άρχισαν να μεγαλώνουν το 2007 και αυξήθηκαν απότομα το 2014 και το 2015.
Το μεθάνιο μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές πηγές, όπως για παράδειγμα βάλτους, αλλά το 60% προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως από τη γεωργία, την εξόρυξη ορυκτών και πετρελαίου και τα σκουπίδια.
Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο που οφείλεται η μεγάλη αύξηση, οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχει να κάνει με τις γεωργικές πρακτικές και την κτηνοτροφία. Κάτι που μπορεί δηλαδή να ελεγχθεί και να αλλάξει. Για παράδειγμα, οι αγρότες στην Καλιφόρνια πρέπει να συμμορφώνονται με τη νέα νομοθεσία, που έχει στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.
«Μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων μεθανίου. Μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είναι το δεύτερο σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου. Το ίδιο ισχύει και για την Καλιφόρνια. Είναι σημαντικός λοιπόν οδηγός. Υπάρχουν συγκεντρωμένες ποσότητες μεθανίου στην πολιτεία, στα γαλακτοκομικές μονάδες, στους χώρους υγειονομικής ταφής, στις μονάδες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου» αναφέρει ο Ράιαν ΜακΚάρθι, επιστημονικός σύμβουλος του Συμβουλίου Πηγών Αερίου της Καλιφόρνια.
Οι αγρότες της Καλιφόρνιας πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων κατά 40%, κάτω από τα επίπεδα του 2013. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι το 2030. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που έχουν στα χέρια τους για να συγκεντρώνουν το μεθάνιο και να το μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό για παράδειγμα.
Αναζητούνται παράλληλα μέθοδοι για τον περιορισμό των εντερικών εκπομπών μεθανίου που προέρχονται από τα ζώα και κυρίως τις αγελάδες και τα βόδια. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό, με την τροφή αυτών των ζώων.
Το μεθάνιο δεν είναι τόσο ισχυρό στην ατμόσφαιρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι το πρωτεύον αέριο του θερμοκηπίου, που παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι όμως πιο ισχυρό, γιατί αιχμαλωτίζει 28 φορές περισσότερη θερμότητα.