Η αυστηρή στάση της Αυστραλίας στο προσφυγικό

Views 2

Η πολιτική που ακολουθεί η Αυστραλία απέναντι στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο είναι από τις πιο αυστηρές στον κόσμο. Στο όνομα της καταπολέμησης των διακινητών, οι αυστραλιανές αρχές πολύ συχνά αναγκάζουν τα πλοία που προσπαθούν να προσεγγίσουν τις ακτές της, να επιστρέφουν πίσω.

Το 2010, η τότε πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ προσπάθησε να πετύχει συμφωνία με τις χώρες της περιοχής για να αναχαιτίζονται οι πρόσφυγες, πριν ακόμα μπουν στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας.

«Ο σκοπός είναι να διασφαλίσουμε ότι οι διακινητές δεν θα έχουν προϊόν για να πουλήσουν. Ότι η άφιξη με βάρκα στην Αυστραλία, ισοδυναμεί με εισιτήριο για ένα κέντρο προσφύγων».

Οι μετανάστες που τα καταφέρνουν να φτάσουν στις αυστραλιανές ακτές, μεταφέρονται σε απομακρυσμένα κέντρα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Καμπέρα. Πρόκειται για κέντρα προσφύγων στο νησί Μανούς στην Παπούα Νέα Γουινέα, και στη μικρή νησιωτική χώρα, Ναουρού.

Τον Απρίλιο του 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Παπούα Νέα Γουινέα έκρινε ότι το κέντρο κράτησης των αιτούντων άσυλο στο Μανούς είναι αντισυνταγματικό, θέτωντας ευθέως σε αμφισβήτηση την πολιτική ασύλου της Αυστραλίας.

«Η συμφωνία δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας, αλλά προς το συμφέρον μιας ξένης χώρας», υποστηρίζει ο δικηγόρος Λοάνι Χενάο.

Σε αυτό το κέντρο, μετανάστες και πρόσφυγες μένουν για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα. Προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, από τη Σρι Λάνκα, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Οι εικόνες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ κακές.

«Είμαστε παράνομοι τώρα εδώ, ήρθαμε από την Αυστραλία, ανήκουμε στην Αυστραλία, δεν ανήκουμε σε αυτή τη χώρα, πρέπει να πάμε αλλού», λέει ένας από τους μετανάστες που βρίσκονται εκεί.

Τα αμφιλεγόμενα κέντρα, όπου έχουν γίνει πολλές φορές κακοποιήσεις και αυτοκτονίες, παραμένουν ωστόσο, γεμάτα με χιλιάδες άτομα τα οποία αν και επισήμως έχουν πάρει το καθεστώς πρόσφυγα, δεν γίνονται δεκτά στην Αυστραλία.

Η πολιτική αυτή έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στην Αυστραλία, την ώρα που ενισχύονται οι ακροδεξιές φωνές.

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS