«Επανάσταση: Ρωσική Τέχνη 1917-1932» - Η ρωσική τέχνη στην Royal Academy

Views 3

Η Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση, που φωτίζει την ταραχώδη περίοδο που έζησε η Ρωσία αλλά και η τέχνη της εκείνη την εποχή.

Τίτλος της «Επανάσταση: Ρωσική Τέχνη 1917-1932». Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες που φωτίζουν αυτή την περίοδο μέσα από διαφορετική οπτική, αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της τέχνης, αλλά και την προπαγανδιστική της αποστολή, στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης.

«Παρουσιάζει μια ορισμένη περίοδο της Ρωσίας, που δεν μπορείς να την μάθεις από τα εγχειρίδια. Δεν υπάρχει τίποτε πιο δυνατό από τα ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη, που αποτυπώνουν τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του. Είναι σημαντικό επίσης ότι οι καλλιτέχνες φαίνονται να είναι τόσο δυνατοί όσο οι στρατιώτες: με το πινέλο τους δημιουργούν ένα οπτικό είδος προπαγάνδας του νέου καθεστώτος, ειδικά όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αναλφάβητο. Είναι μέσω των οπτικών τεχνών που περνάει το μήνυμα» τονίζει η κριτικός τέχνης Εστέλ Λόβατ.

Η έκθεση εξερευνά την πολύπλοκη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την πολιτική, πώς το καθεστώς ζητούσε από τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα τέχνης που να στηρίζουν τη νέα εποχή που ξημέρωσε, μετά το τέλος της τσαρικής Ρωσίας. Είναι μια μοναδική ματιά στη ρωσική τέχνη, η οποία εκτείνεται μέχρι το 1932, που ξεκίνησε ο αυταρχισμός και η βάναυση καταστολή των πάντων από τον Στάλιν.



Σπουδαίοι καλλιτέχνες αντιπροσωπεύονται με έργα τους στην έκθεση: Βασίλι Καντίνσκι, Καζιμίρ Μάλεβιτς, Λιούμποφ Ποπόβα. Σύντομα αυτοί οι δημιουργοί αντιμετώπισαν την εναντίωση μιας καλλιτεχνικής ένωσης που πίστευε ότι η τέχνη πρέπει να υπηρετεί την επανάσταση.

«Υπήρχε μια ομάδα που ονομαζόταν Ένωση Ρώσων Επαναστατών Καλλιτεχνών, που ήταν αποφασισμένη να καταπνίξει οτιδήποτε πρωτοποριακό, τις προσβολές και κάθε μορφή σκληρής κριτικής στο καθεστώς. Αυτοί έγιναν πανίσχυροι, στη διάρκεια της δεκαετίας του ’20 και ήταν η βάση για την ανάπτυξη του Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού. Αυτοί υποστήριζαν σθεναρά ότι ο κόσμος πρέπει να μπορεί να καταλαβαίνει την τέχνη, ο απλός κοσμάκης. Οι άνθρωποι που παίρνουν το λεωφορείο να καταλαβαίνουν για τι πρόκειται. Δεν μπορούσε αυτό να γίνει βέβαια με την Ποπόβα και τον Καντίνσκι» υπογραμμίζει ο Τζον Μίλνερ, επιμελητής της έκθεσης και καθηγητής ιστορίας της ρωσικής τέχνης Ινστιτούτου τέχνης Κουρτό.

Η έκθεση στην Royal Academy of Arts ανοίγει για το κοινό στις 11 Φεβρουαρίου και διαρκεί μέχρι τις 17 Απριλίου.

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS