İlk başarılı uzun menzilli kıtalar arası füze denemesini gerçekleştiren Kuzey Kore, denemeye tepki gösteren ABD ve müttefiklerine meydan okudu.
Kuzey Kore devlet televizyonu KRT’de yayınlanan haberde, Devlet Başkanı Kim Jong-un’un, füze denemesini izlerken çekildiği iddia edilen görüntüler ile Kuzey Kore liderinin ülkenin nükleer silahlardan hiçbir zaman vazgeçmeyeceği ve Washington’a nükleer ve füze denemelerinden oluşan yeni “hediye paketleri” göndermeye devam edeceğine dair mesajlarına yer verildi.
Haberde, açık bir alanda, etrafında generaller ve bürokratlarla bilgisayar monitörlerinin önünde ayakta alkış tutarken görülen Kim’in görüntüleri yer aldı.
KRT’nin haberinde, Kim’in denemeyi, “yüzünde büyük bir gülümsemeyle” seyrettiği belirtilerek Kuzey Kore liderinin bilim adamlarına “Yankilere irili ufaklı hediye paketleri göndermeye devam edin” dediği ifade edildi.
Kuzey Kore’nin bölgedeki tek ve en yakın ve müttefiki Çin’den Pyongoyong’a uyarı gecikmedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Çin, Kuzey Kore’yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edecek eylemlerden uzak durmaya çağırıyor. Çin ve Rusya dışişleri bakanları, Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetleri hakkında ortak bir bildiri yayımlayarak ciddi endişe duyduklarını dile getirdi” şeklinde konuştu.
Diğer yandan Trump yönetimi masaya çekemediği Kuzey Kore’ye ders vermekte kararlı olduğunu göstermek için bir süre önce ABD’nin Pasifik deniz kuvvetlerine bağlı gemileri Kore Yarımadası’na yöneltse de tek başına sıcak bir gelişmeye ‘şimdilik’ kapı aralayamayacağını görerek Çin’i devreye soktu.
ABD’nin Kore Yarımadası’nda tek başına bir askeri teşebbüste bulunabilmesi ihtimal dahilinde görünmüyor.
Bu nedenle Trump sorunun kökten çözümü için Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in desteğini istedi.
Ancak Pekin’den istediğini alamayan ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden Çin’e yüklendi.
Trump, “Yılın ilk çeyreğinde Çin’le Kuzey Kore arasındaki ticaret hacmi yüzde 40 arttı. Bizimle çalışan Çin için çok şey var ama bunu denemeliydik” ifadeleriyle söz verdiği halde işbirliği yapmayan Pekin’i topa tuttu.
ABD ve Güney Kore’den askeri karşılık
Öte yandan Kore yarımadasındaki ABD ve Güney Kore kuvvetleri, Kuzey’in denemesine karşılık güç gösterisi olarak, Güney Kore karasularına füzelerle atışlar yaptı.
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in talimatıyla başlatılan tatbikatın, iki ülkenin “füze tehdidine karşı ortak duruşunu” sergilemeyi amaçladığı belirtildi.
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, ülkenin başarılı bir uzun menzilli kıtalar arası balistik füze denemesi yaptığını duyurdu.
Haberde, fırlatılan Hwasong-14 füzesinin 2 bin 802 kilometre irtifaya ulaştığı ve 39 dakika havada kaldığı iddia edildi.
Denemenin adından ABD medyasında yer alan haberlerde Amerikalı uzman ve yetkililerin denemenin “başarılı bir kıtalar arası füze denemesi” olduğunu doğruladığı aktarıldı.
ABD, Japonya ve Güney Kore, söz konusu denemenin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik K