Εντείνονται οι πιέσεις στη Γερμανία από όλους τους συμμετέχοντες στον εθνικό διαλόγο που πραγματοποιείται στο Βερολίνο για τον περιορισμό των ατμοσφαιρικών ρύπων. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα ντιζελοκίνητα οχήματα, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας τους στο κέντρο μεγάλων πόλεων.
Στο τραπέζι του διαλόγου προσέρχονται εκπρόσωποι όλων των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας: VW, DAIMLER, FORD, OPEL, BMW. Αυτοκινητοβιομηχανίες και έμποροι επιδιώκουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποκατασταθεί η φήμη του κλάδου που επλήγη με το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η Volkswagen. Το υπουργείο Περιβάλλοντος από την πλευρά του, αποσκοπεί στην εκπομπή πολιτικού μηνύματος ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Οι βελτιώσεις στα λογισμικά υπολογισμού των ρύπων είναι ένα μόνο αποδεκτό μέτρο, όπως λέγεται από πολιτικής πλευράς.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ισχύουν περιορισμοί στις εκπομπές σε εργαστηριακό στάδιο ωστόσο οι καταγραφές στους δρόμους είναι αρκετά υψηλότερες. Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, αποτελούν μια από τις κύριες πηγές εκπομπών οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) και ευθύνονται για το 40% των συνολικών εκπομπών. Στη Γερμανία κυκλοφορούν 15 εκατομ μύρια οχήματα με μηχανές ντίζελ.
Σταθερές είναι οι πιέσεις και για στροφή προς τα αποκαλούμενα «καθαρά» ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε αυτή τη γραμμή κινούνται Βρετανία και Γαλλία που έχουν ανακοινώσει στόχους απαγόρευσης της πώλησης πετρελαιοκίνητων οχημάτων έως το 2040.