Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde yaşayan ilkokul mezunu 46 yaşındaki Safiye Samyeli, 33 yıldır şiir yazıyor. 5 kitap çıkararak birçok ödül alan Safiye Samyeli, "Yüreğimdeki o yangın, 35 yıl boyunca sönmedi, hala içimde okumak isteyen küçük bir kız çocuğu var" dedi.
Denizli’nin Merkezefendi ilçesi Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde ikamet eden 46 yaşındaki Safiye Samyeli, 33 yıldır şiir yazıyor. 11 yaşındayken ailesi tarafından okuldan alınan Samyeli, içindeki okuma sevdasını dindirmek için 13 yaşından sonra, hissettiklerini, gördüklerini, o dönem kadınların okuma konusundaki zorlukları, kağıda dökmeye başladı. 46 yaşındaki ilkokul mezunu şair kadın, üç sefer dışarıdan okumayı denese de, önüne engeller çıktı. Ancak Samyeli, pes etmeyerek şiir yazmaya devam etti. Yayınlanmış 3 şiir kitabının yanında 2 tane kitabı daha bulunan Samyeli, önümüzdeki yılın ilk aylarında yazdığı bir roman ve bir şiir kitabını yayınlamayı hedefliyor.
"İÇİMDEKİLERİ KAĞIDA DÖKTÜM"
1970’li yıllarda okuma konusunda cinsiyet ayrımı olduğunu belirten Safiye Samyeli, "Yüreğimdeki o yangın, 35 yıl boyunca sönmedi, hala içimde okumak isteyen küçük bir kız çocuğu var. Yaklaşık olarak 13 yaşlarımda artık okutmayacaklarını anladığım için elimden alınan okuma hakkının bana hissettirdiklerini kağıtlara döktüm, günlerce yazılar yazdım. Onlarca, yüzlerce günlüğüm var, her günümü not ettim. Daha sonra bunları şiirselleştirmeye başladım. Yazmış olduğum şiirleri yine gündeme getiremedim. Çünkü ‘kadın şiir yazamaz’, ‘kadın aşık olamaz’, ‘kadın okuyamaz’ gibi toplumda bir ön yargı vardı. Ama ben o ön yargıyı azmimle, hırsımla tamamıyla ortadan kaldırarak okutulmamış olsam dahi bir çok esere imza attım" dedi.
"BİR EDEBİYAT SİTESİNİN ŞİİRİME İNANMAMASI BENİ KAMÇILADI"
Edebiyat sitelerinde yayınlanmış yaklaşık olarak bin 500 tane şiirinin olduğunu belirten Samyeli, birçok şiirinin de bestelendiğini söyledi. Samyeli, "Halihazırda edebiyat sitelerinde şiirlerim var. Bunun yanı sıra 3 tanesi piyasada yayınlanmış kitaplarım var. Şiir kitabım ve bir romanım da önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak. Ayrıca 70 şiirim bestelendi, bazıları albüme girdi. Okutulmamış olmak benim için çok hazindi. Aslına bakarsanız beni bu denli kamçılayan da yine bir edebiyat sitesi sahibi hanım arkadaş oldu. Bir gün yazdığım şiiri sayfada yayınlanırken, bana sordu, ‘bu şiir kime ait diye.’ Ben de bana ait olduğumu söyledim, ama yönetici hanımefendi inanmadı. ‘Eğer bu şiir size aitse 25 yıllık Türkçe öğretmenliği diplomamı yırtar atarım’ dedi. Ben hep şunu söylerim, şiiri diploma değil, yürek yazar dedim. Aradan geçen zaman içerisinde ben kadının neden yadırgadığını daha sonra anladım. Çünkü ben tekniği ile duygusu ile hecesiyle, her türlü ayağı ile uyağı ile kafiyesiyle redifiyle, dört dörtlük bir şiir yazmıştım. Kadın haklı olarak benim gibi bir ilkokul mezunun böyle bir şiiri yazamayacağı inancındaydı. Bu hanımefendinin bana inanmamış olması, beni bir kat daha kamçıladı. Kademe kademe bugünkü yere geldim. Edebiyat camiasındaki yerimi aldığıma inanıyorum" ifadelerini kullandı.
"BİRÇOK ÖDÜLÜM VAR"
Okuma ve yazma konusunda birçok ödülü bulunan Samyeli, "Birçok ödülüm var. En çok okur dalında, ‘Denizli İl Kütüphanesi Birinciliğine’ sahibim. 2016 yılı ‘Yılın En Başarılı Kadın Şairi’ ödülüne sahibim. 16. Hikmet Okyar Ödüllü şiir yarışması, Türkiye birincisiyim. Kocaeli Türk Ocakları, Hocalı Soykırımı Şiir Yarışması Türkiye ikincisiyim. Ama sonuçta bu ödüllere sağ olsun edebiyat siteleri kurum ve kuruluşlar layık gördüler" dedi..
Üç kez açıktan okumak için başvurduğunu ancak her seferinde engeller çıktığını belirten Samyeli, "Yıllardan beri okutulmayan bir insan olarak, bir karış diplomanın insanın hayatını çok da fazla etkilemeyeceğini, azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını kanıtlamaya çalıştım. Dışarıdan okumayı çok arzu ettim, 18 yaşlarında gittim müracaat ettim, çocuklarımın babası müsaade etmedi. Çünkü ben artık genç bir kız değil, iki çocuk annesi bir genç hanımdım. Aradan yıllar geçti ikinci kez müracaat ettim. Ama kayıt dolmuş, bakanlıktan dahi dilekçe yazdım, kabul olmadı. Üçüncü müracaatımda da, bypass ameliyatı oldum 8 ay yattığım için yine gidemedim. Dedim ki okumak benim kaderimde yok, en azından kendi kaderimi değiştiremiyorsam, bazılarının diğer genç kızlarının kaderini değiştirmek için, bir şeyler yapmak ve harekete geçmek lazım" dedi.
=========================================
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►