Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerini etkilediğine dair iddialar üzerine yürütülen soruşturma kapsamında Facebook, Google ve Twitter yetkilileri Amerikan Senatosu’nda ifade verdi. Rusya’nın geçen seneki seçimlere müdahale etmek için söz konusu şirketlerin platformlarını kullandığı iddia ediliyor.
Facebook, Rusya kaynaklı operatörlerin sosyal ağda 80 binden fazla ileti paylaştığını ve 126 milyon kişiye ulaştığını belirtti:
Colin Stretch (Facebook temsilcisi):
“Şahit olduğumuz yabancı müdahaleyi kınıyoruz. Bu yabancı aktörler bizim platformumuz ve diğer internet servis sağlayıcılarını kullanarak bölünme ve ayrılık tohumları ekip, seçimleri doğrudan etkilemeye çalışıyor – ki bu bizim değerlerimize ayrkırı, Facebook’un savunduğu her şeyle çelişiyor.”
Google’un verilerine göre Rusya 2016 seçimleri için özellikle YouTube üzerinden yaklaşık bin video paylaşıp, en az 4 bin dolarlık Google reklamı verdi.
Kongre’de konuşan Twitter temsilcisi Sean Edgett ise Rus hükümetiyle bağlantılı olduğundan şüphelenilen hesapları askıya aldıklarını söyledi:
“Seçimleri hedef alan devlet destekli manipülasyon girişimlerinin platformumuzu suistimal etmesi bizim için yeni bir mücadele alanı. Bunun üstesinden gelmeye kararlıyız. Bugün komiteye, yeni tehditle mücadele konusunda ciddiyetimizi gösterme niyetindeyiz. Nelerle karşılaştığımızı ve bunun tekrar yaşanmaması için neler yapacağımızı açıklayacağız.”
Kongre’de Rusya soruşturmasının gölgesinde hazırlanan bir yasa tasarısı internet firmalarına, siyasi reklam yapmak için ödeme yapanların isimlerini açıklama zorunluluğu getiriyor.