MÜHENDİSLİK
Türkiye’nin Roket ve Balistik Füze Çalışmalarına Bakış
1990’lı yıllarda çeşitli resmi kurumlarca yürütülen farklı roket projeleri ile menzilleri 40 km’den 110 km’ye kadar değişen farklı çapta roketler ortaya çıkmış ve 122 mm çapta roket atan T-122 Çok Namlulu Roket Atar Sistemi 1996 yılında TSK envanterine girmişti. Güdümsüz topçu roketi olarak sınıflandırılan ve hassas vuruş yeteneği olmayan, Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) sistemleri ile kısa sürede birden fazla roketin ateşlenmesi ile hedefler üzerinde baskı kuran bu tür sistemler balistik füzelerden ayrılmaktadır.
Karadan karaya roket ve füze kabiliyetini geliştirmek isteyen Türkiye, 1997 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nde yerleşik CPMIEC/SCAIC firması ile imzalanan sözleşmeyle WS-1 roketlerini baz alan 300 mm çapındaki TR-300 Kasırga Topçu Roketinin üretimine geçilmiş ve 1998 yılında yine aynı Çin firması ile imzalanan ikinci sözleşme ile kısa menzilli taktik sınıf bir balistik füze olan B611 Füze Sisteminin teknolojisi transfer edilmiş ve Yıldırım adı verilen Füze Sisteminin üretimi ROKETSAN tarafından yapılmıştı.
TSK’nın yerli üretim ilk Balistik Füze Sistemi olan Yıldırım asgari 80 km, azami 150 km menzile sahip. Ataletsel Güdüm Sistemine sahip olan Yıldırım’ın hedeften sapma değeri ise 150 metre.
ANKEBUT GROUP İNTERNATİONAL - ANKEBUT MÜHENDİSLİK
http://www.ankebutbilisim.com
[email protected]