"Zulüm ve savaş" sanatına engel olamadı - KİLİS - Filistin asıllı Suriyeli ressam Muhammed Helvi'nin evine doğru yürümesi - Ressam Muhammed Helvi'nin çalışmalarından detaylar - Muhammed Helvi'nin Kudüs ile ilgili yazdığı şiirleri okuması - Helvi'nin konuşması"Zulüm ve savaş" sanatına engel olamadı - Kilis 'te yaşayan Filistin asıllı Suriyeli ressam Helvi, maddi imkansızlıklara rağmen sanatını icra etmekten vazgeçmiyor - Helvi, eski küçük bir masayı şövale olarak kullanıyor ve malzemelerini ayakkabı kutusunda saklıyorKİLİS (AA) - RIDVAN KORKULUTAŞ - Kilis 'te yaşayan Filistin asıllı Suriyeli ressam Muhammed Helvi, yaşadığı zorluklara ve maddi imkansızlıklara rağmen sanatını icra etmekten vazgeçmiyor.Ressam 55 yaşındaki Helvi, yaklaşık 4 yıl önce ülkesindeki iç savaştan kaçarak ailesiyle geldiği Kilis 'teki Ekrem Çetin Mahallesi'nde, imkanlarıyla kiraladığı evde hayatını sürdürüyor.Resim çalışmalarına burada da devam eden Helvi, imkansızlıklar nedeniyle eski küçük bir masayı şövale olarak kullanıyor ve malzemelerini ayakkabı kutusunda saklıyor.Muhammed Helvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1948 yılında Arap - İsrail savaşları nedeniyle Filistinlilerin farklı ülkelere sığınmak zorunda kaldığını, ailesinin de Suriye'nin Halep kentine yerleştiğini belirterek, burada doğup büyüdüğünü söyledi.
Helvi, ülkesinde iç savaştan önce birçok resim sergisi düzenlendiğini dile getirerek, kendisinin de Lübnan, Libya ve Türkiye gibi ülkelerde 76 sergiye katıldığını kaydetti.
Düşüncelerinden dolayı Suriye'de rejimin kendisine çok zorluk çektirdiğini iddia eden Helvi, "İç savaş başladıktan sonra da çok zorluklar çektik. Açtığım sergi rejim tarafından durduruldu. Türkiye'ye gelirken de eserlerimi alamadım maalesef. Her şeye rağmen sanatımı icra etmekten vazgeçmeyeceğim." dedi.
Helvi, geçimini, Türkiye'deki Filistinlilerin kurduğu Ümmet Hayr Derneğinin desteğiyle sürdürdüğünü dile getirerek, "göç ve günlük yaşamı" konu alan yağlı boya tablolar yaptığını anlattı.Günde 6 saat çalıştığını ve bugüne kadar yaklaşık 500 tablo yaptığını belirten Helvi, bunların büyük bölümünün de Halep'te kaldığını kaydetti.
Helvi, üç çocuğunun Almanya'da eğitim gördüğünü vurgulayarak, Kilis 'te yaptığı bütün eserleri onlara gönderdiğini söyledi.
http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/zulum-ve-savas-sanatina-engel-olamadi-kilis-467406.html