Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “2017 yılının ilk 11 ayında bankalarda ibraz edilen toplam çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 722 milyar TL seviyelerine ulaşmıştır. Toplam çek adedi ise 19 milyon olmuştur. Karşılıksız işlem yapılan çeklerin tutarı geçen yıla göre yüzde 38 oranında azalmıştır. Miktar olarak da yüzde 43 oranında azalmıştır. Karekodlu çekin ve çeke sağlanan güvenin büyük bir faydasını bu rakamlar bize göstermektedir” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Odaları Konsey Toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Tüfenkci, 2018 yılının 2017 yılından daha iyi geçeceğini belirterek, “2016’daki kötümser senaryoları okursanız 2017 yılında da aynı şeylerin tekrar edildiğini görürsünüz. 2016 yılındaki hain darbe girişimine rağmen büyümesine devam eden Türkiye, olumsuzluklara rağmen 2017 yılına güçlü bir başlangıç yapmış, 2018 yılına da güçlü bir başlangıç yaparak yoluna devam edecektir” açıklamasını yaptı.
1 Ocak 2017 tarihinde ticarette güvenin arttırılmasına yönelik hayata geçirilen karekodlu çek uygulamasın verilerini aktaran Bakan Tüfenkci, “TOBB yönetimi ile birlikte çalışarak çekte güven arttırıcı çözümleri hayata geçirdik. Elimizdeki çıktılara baktığımız zaman, öncelikle karşılıksız çeke nakdi para cezası getirdik, çeke itibar kazandıracak karekodlu çek sistemini zorunlu kıldık. 1 Ocak 2017 itibariyle bankalarda karekodlu çek verilmeye başlandı. 2017 yılının ilk 11 ayında bankalarda ibraz edilen toplam çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 722 milyar TL seviyelerine ulaşmıştır. Toplam çek adedi ise 19 milyon olmuştur. Karşılıksız işlem yapılan çeklerin tutarı geçen yıla göre yüzde 38 oranında azalmıştır. Miktar olarak da yüzde 43 oranında azalmıştır. Karekodlu çekin ve çeke sağlanan güvenin büyük bir faydasını bu rakamlar bize göstermektedir” ifadelerini kullandı.
Elektronik ticaret
Elektronik ticaret verilerini de aktaran Tüfenkci, “E-ticaret hacmine ilişkin önemli bir gösterge olan internet üzerinden gerçekleşen kartlı ödeme tutarı 2017 yılı Eylül ayı sonu itibariyle yaklaşık 73 milyar olarak gerçekleşti. Ticaretin etkin işleyişi için güven olmazsa olmaz bir şart. Ticari ilişkilerin sağlıklı bir şekilde e-ticarette gelişmesi ve sürdürülebilirliği için güven unsuru her zaman kilit bir rol üstlenmiştir. Gizlilik, güvenlik, hizmet konusunda yaşanan endişeler sebebiyle e-ticaretin toplam perakende içindeki payı Türkiye’de yüzde 3.5 seviyelerinde, dünya ortalamalarında ise bu oran yüzde 8.5 seviyelerindedir. Demek ki; Türkiye’de e-ticarette gideceğimiz epey bir yol var. Yapılan düzenlemelerle elektronik ticarette yaşanan sorunlar büyük ölçüde çözümlenecek, elektronik ticaret hacmi arttırılarak ülke ekonomisine olumlu katkı sağlanacaktır” dedi.
============================
Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi
►
Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
Türkiye Gazetesi Haber Akışı
►