İpek dokuma fabrikası eski günlerine geri döndü - BURSA

beyazgazete 2018-01-20

Views 13

- Merkezin drone görüntüsü - İç detay çekimleri - İpekli ürünlerin yapılmasının detayları - Merkezin tekstil mühendisi Yunus emre Akyol'un konuşmasıİpek dokuma fabrikası eski günlerine geri döndü - Bursa 'da 1940'lı yıllarda inşa edilen ancak zamanla atıl duruma geçtikten sonra 3 yıl önce Büyükşehir Belediyesince restore edilerek ipek merkezi konumuna getirilen yapıda ipek şal, kravat, kese, çanta, triko gibi ürünler ile halı üretiliyor - Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezinde üretilen 150 pano halının dışında 3 bin 729 ipek dokuma ürün "İpekhane" markasıyla piyasada karşılığını buldu - Merkezin tekstil mühendisi Akyol: - "Bu merkezi açmanın amacı Bursa 'da unutulmaya yüz tutmuş ipekçiliği tekrar eski günlerine kavuşturmaktı. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda başarıya ulaştık diyebilirim"BURSA (AA) - SİNAN BALCIKOCA - Bursa 'da 1940'lı yıllarda inşa edilen ancak zamanla atıl duruma geçen ipek fabrikası, 3 yıl önce Büyükşehir Belediyesince yapılan restorasyondan sonra merkez olarak eski günlerindeki cazibesine ve ipeğine geri döndü.Merkez Yıldırım ilçesi Umurbey Mahallesi'ndeki bin 80 metrekaresi tescilli kapalı alana sahip 5 bin 265 metrekarelik Eteler Dokuma Fabrikası, inşa edildiği 1940'lı yıllarda ipek dokuma üretimiyle faaliyete başladı.
Aradan geçen zaman içinde atıl kalan ipek dokuma fabrikası, 2010 yılından sonra takas yoluyla Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçti.Yıkılma tehlikesi bulunan harabe durumundaki birkaç binadan oluşan fabrikanın yeniden ipek üretim merkezi olması için hazırlanan proje çalışmalarından sonra 2014'te restorasyona başlandı.Yaklaşık bir yıllık restorasyon kapsamında binaların tüm pencere, kapı, tavan ve cephe kaplamaları birinci sınıf ahşap malzeme kullanılarak yenilendi. Tavanında özel bir süsleme gerçekleştirilen binanın aydınlatma armatürleri özel olarak yapıldı, zeminde ise ahşap desen görünümlü seramikler kullanıldı.Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi adıyla 2015'te hizmete giren yapının büyük salonunda üretim için ipek dokuma tezgahları, ipek müzesine yönelik sergiler, bilgilendirme panoları, dinlenme alanı, idari ofisler gibi bölümler yer alıyor. Birbirine geçişlerle bağlı eklentilerinde ise atölyeler ile fuaye ve mutfak bölümleri bulunuyor. Bursa ipeğinin yeniden eski cazibesine dönmesi için yaklaşık 2,5 yıldır çalışmaların devam ettiği merkezde önemli mesafe kat edildi. Merkezde üretilen 150 pano halının dışında 3 bin 729 ipek dokuma ürün piyasada karşılığını bularak, satışa hazır hale getirildi.
- "Ciddi kalitede üretim yapıyoruz"Merkezin tekstil mühendisi Yunus Emre Akyol, bugüne kadar Büyükşehir Belediyesine bağlı Tarım A.Ş'den temin edilen yaklaşık 6 ton kozadan 2 ton ipek elde ettiklerini anımsattı.Bu ipeklerle merkezde hem halı hem de dokuma kumaştan ürünler elde ettiklerini anlatan Akyol, "Bu merkezin dışında 13 farklı noktada da aynı çalışmaları sürdürüyoruz. Toplamda 144 kursiyer mesleki eğitim kazandı ve hanelerine gelir sağladı." dedi.
Akyol, geçen yıl 114 farklı ürünün sergilendiği "Bir Şehir Bin Emek" sergisini açtıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:"Üretimin daha da geliştirilmesi için 'İpekhane' markasını ortaya çıkardık. Bu yaptığımız çalışmalar neticesinde şu ana kadar ipek pano halının dışında dokuma kumaştan üretilmiş ipek şal, kravat, kese, çanta, triko ürünler piyasada karşılığını buldu. Bu merkezde şimdiye kadar 19 kursiyer eğitim görerek meslek sahibi oldu. Bu merkezi açmanın amacı Bursa 'da unutulmaya yüz tutmuş ipekçiliği tekrar eski günlerine kavuşturmaktı. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda başarıya ulaştık diyebilirim. Bundan sonraki hedefimiz pano halının dışında 1 - 1,5 metrekare ipek taban halıları üretmek. Satışa hazır ürün çeşidini ve kalitesini artırmak için çalışmalarımız devam edecek. Ciddi kalitede üretim yapıyoruz, bu kaliteyi koruyacağız."

http://beyazgazete.com/video/webtv/ekonomi-2/ipek-dokuma-fabrikasi-eski-gunlerine-geri-dondu-bursa-483174.html

Share This Video


Download

  
Report form