Mersin Teknopark teknolojide çığır açıyor

beyazgazete 2018-02-15

Views 50

Mersin Teknopark'ın tabelasından görüntü
-Teknoparkın geniş görüntüsü
-Teknoparkın içinde faaliyet gösteren firmalardan genel ve detay görüntü
-Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz'dan görüntü
-Teknopark içinde faaliyet gösteren firmaların çalışmalarından genel ve detay görüntü

( MERSİN -ÖZEL) - 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan, 2006 yılında ise faaliyete başlayan Mersin Teknopark, artık Ar-Ge çalışmalarının yanında ihracatıyla da dikkat çekiyor - Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz: - "Geçen yıl itibariyle yaklaşık 22 milyon doların üzerinde ihracat yaptık" - "Firmalarımız 200 milyon liranın üzerinde gelir elde etti" MERSİN

- 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan, 2006 yılında ise faaliyete başlayan Mersin Teknopark, artık Ar-Ge çalışmalarının yanında ihracatıyla da dikkat çekiyor. Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, "Geçen yıl itibariyle yaklaşık 22 milyon doların üzerinde ihracat yaptık. Firmalarımız 200 milyon liranın üzerinde gelir elde etti" dedi.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Çiftlikköy Kampüsü içinde 2005 yılında kurulan ve 2006 yılında faaliyete başlayan Mersin Teknopark, adeta kentin beyni konumunda yer alıyor. Bugüne kadar birçok başarılı Ar-Ge çalışmasına imza atan Mersin Teknopark, artık ihracatıyla da adından söz ettirmeye başladı.
Mersin Teknopark ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Genel Müdür Özgür Durmaz, Teknopark’ın 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulduğunu belirterek, "2006 yılında faaliyete başladı.
Ancak burası Türkiye’deki teknoparklardan farklı bir şekilde yapılandı. İlin Valisi Mersin Teknopark’ın yönetim kurulu başkanı olarak, faaliyetlerimizin başını çekiyor. Mersin Üniversitesi Rektörümüz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odamız, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgemiz, Akdeniz İhracatçılar Birliğimiz ve Tarsus Ticaret Odamızın ortaklığında kurulmuş bir yapıyız. 2006 Aralık ayından itibaren firma kabulüne başladık. Bugün itibariyle 78 firmasıyla faaliyetlerini yürüten ve yüzde yüz dolulukta bir teknoparkız" diye konuştu.
"Teknoparklar içinde 4'üncü sıradayız" 4691 sayılı yasanın öncelikli olarak bilişim sektörüne, akademisyenlere, Ar-Ge yapacak girişimcilere ve işletmelere destek mekanizmasını çalıştırdığını vurgulayan Durmaz, "Bu sürecin doğal sonucu olarak yüzde 65 civarında bilişim firmasıyla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bunun yanında ihtisas bir teknopark değiliz multidisipliner çalışıyoruz. Makine, sağlık, ambalaj, tasarım, gıda, medikal, elektronik, otomotiv ve destek mekanizması gibi süreçlerde firmalarımız faaliyetlerini yürütüyorlar. Bu firmalarımızda şu anda 560’ın üzerinde Ar-Ge çalışanımız var. Dolayısıyla Mersin’in beyniyiz diyebiliriz. Türkiye’de bugün itibariyle 71 teknoloji geliştirme bölgesi ilan edilmiş durumda. Bunların 56 tanesi şu anda faaliyetle. 2016 verileri 2017 Kasım ayında Bakanımız tarafından açıklandı. Mersin Teknopark olarak faal olan teknoparklar arasında 4'üncü sırada yer alıyoruz. Tabi bu hem yönetimimizin hem de firmalarımızın gücünden hem de bizim onlara sunduğumuz imkanlardan kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
"22 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik" Türkiye’de ve dünyada teknoloji ihracatının çok kıymetli olduğunun altını çizen Durmaz, "Firmalarımız geçen yıl itibariyle yaklaşık 22 milyon doların üzerinde ihracat yaptılar. Tabi bu rakamlar daha kesin rakamlar değil. Yılın çok başındayız. Dolayısıyla rakamlar çok daha yukarıda da değerlendirmelere yer bulacaktır. 200 milyon liraya yakında gelir elde ettiler. Dolayısıyla bu sadece Ar-Ge süreçlerinden kaynaklanan, üretim bandının dahil olmadığı bir Ar-Ge miktarıdır. Firmalarımızın gelirlerinin bir kısmı da fikri mülkiyet haklarından kaynaklanıyor. Teknopark bünyesinde kuruluşundan bugüne 180 civarında fikri mülkiyet hakları da bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. Projelerle büyüyen bir teknopark olduklarına dikkat çeken Durmaz, "Biz projelerle büyüyen bir teknoparkız. Firmalarımızı da bu noktada büyütmeye gayret ediyoruz. Firmalarımızın büyüme süreçlerinde onlara verdiğimiz destekler zaten yasanın destekleri. Yüzde 100 dolu olmamız sebebiyle de firmalarımız için fiziki alanlar üretmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla yeni bir alan sürecimiz başladı.
Onunla ilgileniyoruz. Firmalarımızı ön kuluçkadan başlayarak, kuluçka, büyüme ve Ar-Ge süreçlerine ulaşana kadar ki bütün çalışmalarına destek olmaya devam ediyoruz" dedi.


http://beyazgazete.com/video/webtv/ekonomi-2/mersin-teknopark-teknolojide-cigir-aciyor-495395.html

Share This Video


Download

  
Report form