'Türkiye'nin mülteci politikası küresel çapta örnek bir model' - ANKARA

beyazgazete 2018-02-16

Views 6

"Türkiye'nin mülteci politikası küresel çapta örnek bir model" - ANKARA - Detaylar - BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi'nin konuşması - Detaylar"Türkiye'nin mülteci politikası küresel çapta örnek bir model" - BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi: - "Türkiye'nin mültecileri sosyal hayata dahil etme politikası küresel çapta örnek bir model" - "Türkiye çok uzun bir süre yalnız bırakıldı. Türkiye'nin daha fazla finansal ve (mülteciler için) iskan desteğine ihtiyacı var" - "Göç, çok uzun süredir devam ediyor. Suriye'deki şiddet ve ölümler çok tahripkar. Bu sorunları çözme vakti geldi"ANKARA (AA) - TUĞÇENUR YILMAZ - Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Türkiye'nin mültecilere sağladığı kamu hizmetlerinin kalitesinin önemine değinerek, "Türkiye'nin mültecileri sosyal hayata dahil etme politikası küresel çapta örnek bir model." dedi.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, Türkiye'de bulunan mültecilerin durumuyla ilgili resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara 'da AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.Grandi, Türkiye'de, 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere toplam 3,8 milyon mülteci bulunduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'yi özel yapan yalnızca bu sayılar değil. Aynı zamanda Suriyeli ve diğer kökenli mültecilere sağlanan barınma, eğitim, sağlık ve istihdam gibi kamu hizmetleri ve bu misafirperverliğin kalitesi. Türkiye'nin mültecileri bu sosyal hayata dahil etme politikası, genel olarak çok yenilikçi ve küresel çapta örnek bir model." ifadelerini kullandı. - "Türkiye zaten çoktan yaptı"Türkiye'nin 3 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu hatırlatan Grandi, bu sene BM bünyesinde, mültecilere yönelik uluslararası müdahaleyi güçlendirmek için devletlerle işbirliği yaparak küresel bir ilkeler bütünü ve iş birliği paketi olan "Küresel Mutabakat"ın kabul edileceğini söyledi.

"Bu proje ile teşvik edeceğimiz çoğu şey Türkiye'de zaten çoktan yapıldı." diyen Grandi, söz konusu mutabakattaki en önemli hedefin uluslararası işbirliğini teşvik etmek olduğunu kaydetti.
Grandi, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıları korumakla kalmayıp onlara ev sahipliği yapmaya devam ettiğine dikkat çekerek, "Türkiye, çok uzun bir süre yalnız bırakıldı. Türkiye'nin daha fazla finansal ve mülteciler için iskan desteğine ihtiyacı var." şeklinde konuştu.
Suriye'de savaşın bir an önce bitmesini temenni ettiğini dile getiren Grandi, tüm dünyanın ve komşu ülkelerin buna ihtiyacı olduğunu söyledi.

Grandi, sözlerini şöyle sürdürdü:"Ancak her şeyden önce Suriyelilerin buna ihtiyacı var. Göç, çok uzun süredir devam ediyor. Suriye'deki şiddet ve ölümler çok tahripkar. Bu sorunları çözme vakti geldi. Gerçekten benim Türkiye'ye ve bu siyasi süreçte tüm taraflara çağrım, bu sorunu çözmek için ellerinden ne geliyorsa onu yapmalarıdır."Bu süreçte bölgedeki 5,5 milyon mültecinin de unutulmaması gerektiğini dile getiren Grandi, mültecilere ev sahipliği yapan Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Mısır gibi ülkeleri de unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Grandi, "Bu ülkelerin desteğe ihtiyacı var. Asıl sorumluluğu onlar yükleniyorlar. Bu sorumluluk, uluslararası camiada daha geniş bir şekilde paylaşılmalı." şeklinde konuştu.
- Öncelik çocukların eğitimiGrandi, Türkiye'de okul çağındaki yaklaşık 1 milyon Suriyeli sığınmacı çocuğun yüzde 60'ının eğitime başlayabildiğini anımsatarak, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği olarak eğitime daha fazla destek verip bu oranı yüzde 100'e taşımayı hedeflediklerini kaydetti.
Grandi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu konuda mutabık kaldıklarını da sözlerine ekledi.Grandi, bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile de yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyerek, "Bu bakanlıkla iş birliğimizi güçlendirme kararı aldık. Savunmasız mültecilerin korunmasında önemli rol oynuyorlar. Bu nedenle onlarla daha çok çalışmak istiyoruz. Savunmasız insanlara özellikle yardım etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı."Türkiye'nin buna benzer önemli sonuçları elde edebilmesine yardım etmek gibi ortak bir sorumluluğumuz bulunuyor." diyen Grandi, UNICEF gibi BM'nin diğer birimleriyle de bu konuyu görüşeceklerini kaydetti.


http://beyazgazete.com/video/webtv/siyaset-3/turkiye-nin-multeci-politikasi-kuresel-capta-ornek-bir-model-ankara-496116.html

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS