Yazar Osman Karaca'nın topladığı ses kayıtlarının görüntüleri
-Röportaj
-Detay
( YOZGAT - ÖZEL) YOZGAT
- Yozgatlı Yazar Osman Karaca, Birinci Dünya Savaşı'nda görev almış gazilerin yakınlarıyla birebir görüşerek bu görüşmelerde elde ettiği bilgi ve belgeleri dijital ortama aktarıp gazilerin öykülerini 'Cihad-ı Ekber ve Milli Müdafaa Acıları' isimli kitabında buluşturdu. 4 yıldır sürdürdüğü çalışmada Çanakkale, Kütahya, Samsun, Eskişehir, Afyon ve Yozgat'ın bütün köylerini dolaşarak Birinci Dünya Savaşı'na katılan gazilerin yakınlarıyla görüşen Yozgatlı Yazar Osman Karaca, yaklaşık 600 dakikadan oluşan cephe hatıralarını derleyerek kitap haline getirdi. Amacının gazilerin hatırlarını gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyleyen Yazar Karaca,"Yozgat’ın 300'e yakın köyünü dolaştım. Bu kitabın Yozgat ile sınırlı kalmaması için ülke genelinde duyduğum öykülerin peşine düştüm. Uşak, Samsun, Kütahya, Eskişehir, Afyon, Denizli İzmir, Çanakkale gibi illere gittim. Burada en çok önem verdiğim şey ise birebir gazilerin cephe hatıralarını kendi ağzıyla anlatmalarıydı. Daha önce yakınları tarafından kayda alınmış sesleri dinleyerek onların hatıralarına hiçbir ekleme yapmadan kayıt altına aldım. Kimisi dedesini kimisi amcasını kimisi babasını kimisi dayısını cephede şehit vermiş. Bu acılarda kuşaktan kuşağa anlatılarak günümüze gelmiş. Ben de bunları kitap haline getirdim."dedi.
31 öykünün bulunduğu kitapta savaş hatıralarında, Galiçya Cephesi Gazisi Mustafa Erkılıç'ın ses kaydında savaşta bacağı kopmuş bir askerin, bacağının kopmasına rağmen kendi acısı değil diğer yaralı askerleri teselli ettiğini anlatıyor. Irak Cephesi Gazisi Hacı Hüseyin Daşkın'ın da yaralı getirildiği hastanede kolunun kesileceğini öğrenince kolunun kesildiğine değil de düşmanla savaşamayacağına üzüldüğünü anlatıyor.
http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/birinci-dunya-savasi-gazilerinin-ses-kayitlarini-bulup-eser-haline-getirdi-499499.html