Farklı Ülkelerden İnsanlarla Posta Yoluyla Konuşuyor

Views 5

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Duygu Tosunay, dünyanın pek çok noktasından yüzlerce farklı kişi ile mektup yoluyla iletişim kuruyor.

İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
â–º

Mektup, yazının bulunduğu tarihe kadar ortaya çıkmış kurum ve kişiler arasındaki bağı kuran en eski iletişim araçlarından biridir. Mektup ve pullar günümüzde önemini yitirmeye başlasa da insanların hayatında her zaman özel ve farklı bir yere sahip olmuştur. Geçmişte sıkça kullanılan posta, internet ve diğer iletişim araçlarının gelişmesiyle arka plana atılsa da hala nostaljik olarak kullanılıyor. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Arş. Gör. Duygu Tosunay, Amerika, İngiltere, Almanya ve Avusturya başta olmak üzere dünyanın birçok farklı noktasından mektup arkadaşlarıyla haberleşiyor. Avustralya'da yaşayan arkadaşı Hürrem'den 5 yıl önce gelen mektup ile bu merakı uyanan Tosunay, yüzlerce kişiden gelen mektup ve pulları "Posta İletişim" adlı mektup ve kartpostal sergisinde ilgililere sundu. Serginin açılışına Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Figen Ünal Çolak ve Doç. Dr. Hasan Çalışkan, PTT Eskişehir Baş Müdürü Hüseyin Zengin, öğretim görevlileri ve diğer davetliler katıldı.

"Mektup hayatımda her zaman çok önemli bir yere sahipti"

Koleksiyonu ile ilgili bilgiler veren Arş. Gör. Tosunay, çok uzun süredir bu işle uğraştığını dile getirdi. Tosunay, "Ben çok uzun süredir bu işle uğraşıyorum. Hayatımda her zaman mektup, çok önemli bir yere sahipti. İletişim maksadıyla internet bu kadar yaygınlaşmadan önce, daha çocuklukta başladım bu işe. Ama son 4 yıldır yoğun olarak ilgileniyorum. Burada sergi öncelikle Hürrem adından bir arkadaşımla karşılıklı mektuplaşmalarımızla başlıyor. Ondan bana gelen mektuplardan örneklerle devam ediyor. Daha sonra mektupla ilgilenmenin hazzını aldıktan sonra farklı yöntemleri keşfetmeye başladım. Burada görebileceğiniz postcrossing yönteminde rastgele birinin adresi çıkıyor. Ona kart yolluyorsunuz. Sizin kartınız ulaştığı zaman size bir kart gelme hakkı kazanıyorsunuz. Bu şekilde kartlar birikmeye başlıyor. Düzenli mektup arkadaşı edinebileceğiniz gibi tek seferlik alışverişler de olabiliyor. Burada onların örnekleri mevcut. Tek seferlik, hiç tanımadığım birinden gelmiş mektuplar da var düzenli mektuplar da var. Ama her biri ayrıca süslenmiş bantlarla, etiketlerle emek vererek hazırlanmış, ayrı pullarla değer kazanmış parçalar. Burada yaklaşık 200-250 civarı parça var. İlgilenen misafirler için güzel bir fırsat" dedi.

"Teknoloji aslında bunu öldürmüyor bir yandan da besliyor"

Görenlerin meraklı sorularına maruz kaldığını ve oldukça ilgi çektiğini dile getiren Duygu Tosunay, "Gören insanlar merak ediyorlar. 'Bu nasıl oluyor?' diyorlar. 'Bu mektuplar ne?' diye soranlar var. Ben fotoğraflarını paylaşıyorum mesela o zaman çok ilgi çekiyor. İnsanlar bunu nostalji gibi görüyorlar. Benim şu an bunu nasıl yaptığımı düşünüyorlar. Halbuki çok yaygın. Teknoloji aslında bunu öldürmüyor bir yandan da besliyor. Burada gördüğünüz kartpostalların bana gelmesini sağlayan bir web sitesi oluşumu aslında. Teknoloji bir yandan da bunu besliyor. Aslında bir döngü var burada. Ölmüyor mektup, yeter ki birileri güzel bir şeyler yazmak istesin. Sevdiklerini düşünsünler, kalıcı bir iz bırakmayı istesinler. Kaç ülke olduğunu saymadım ama İngiltere ve Amerika çok yoğun. En çok mektuplaştığım arkadaşım Avustralya’da mesela. İrlanda’dan var, Almanya’dan var. Bulgaristan ve Rusya’dan gelenler var. Rastgele gelen kartlar var. Çin, Tayvan, Malezya gibi ülkeler var. Hırvatistan var. Japonya’dan çok güzel kullanılmış mektuplar geliyor. Yani çok fazla" ifadelerini kullandı.

"İnsanlık tarihinin en önemli konularından bir tanesi"

Sergiyi son derece beğendiğini aktaran Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kılıç ise, "İnsanlık tarihinin en önemli konularından bir tanesine bu sergiyle birlikte parmak basılmış. Toplumsal yaşamın bu kadar karmaşıklaştığı, hayatın bir sürü engellerle dolu olduğu günümüzde bize geçmişin güzel bir nesnesini çıkartıp güzel bir şekilde sergilemesi sadece insan olmamızı değil bizim gibi insanlarla ne şekilde iletişim kurmamızı anlatması açısından çok önemli. Mektup veya mektubun üzerine yazılanlar, bunlar doğrudan insan elinin ürünleridir."

#haber #gündem #news #sondakika #haberler#posta #mektup #haberleşme #DuyguTosunay #PTT #iletişim
================================

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
â–º

İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
â–º
â–º
â–º
â–º

İhlas Haber Ajansı hakkında


İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
â–º

Share This Video


Download

  
Report form