Çorumlu girişimci 22 ülkeye yüz tanıma sistemi sattı - ANKARA

beyazgazete 2018-05-05

Views 1

- Genel ve detay görüntü - Ayonix üst düzey yetkilisi Vural'ın konuşması - DetaylarÇorumlu girişimci 22 ülkeye yüz tanıma sistemi sattı - Eğitim için gittiği Japonya'da kurduğu teknoloji şirketiyle 22 ülkeye yüz tanıma sistemi satan Çorumlu Sadi Vural rotasını ABD'ye çevirdi - Ayonix Üst Yöneticisi Vural: - "ABD'de şirket kurmayı ve 5 yıl içinde şirketin değerini 1 milyar dolara çıkartarak ABD borsalarında halka açılmayı hedefliyorum" - "Dünyayı değiştirebilecek çok mükemmel bir şey üzerinde çalışıyorum"ANKARA (AA) - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ - Türkiye'de üniversiteyi bitirdikten sonra cebinde 350 dolarla gittiği Japonya'da teknoloji şirketi Ayonix'i kuran Çorumlu Sadi Vural, 22 ülkeye yüz tanıma sistemi satmayı başardı.Ayonix'in Üst Yöneticisi Vural, lisansüstü eğitim için gittiği Japonya'da ülkenin ilk yüz tanıma şirketini kurmasının öyküsünü AA muhabirine anlattı.Vural, bir yaz tatilinde Japonya'da kütüphanede mühendislik kitabı ararken yüksek lisans teklifi aldığını ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik bölümünü 1997'de bitirir bitirmez bu ülkeye gittiğini söyledi.

Japonya'ya 22 yaşında 350 dolarla gittiğini, geçinmek için çeşitli işlerde çalıştığını belirten Vural, 2007'de yüz tanıma teknolojisinin ihtiyaç duyulan bir ürün olduğunu fark etttiğini ve Osaka'da bir Japon yatırımcıdan 100 bin dolarlık borç alarak ülkenin ilk yüz tanıma şirketini kurduğunu aktardı.Japon yatırımcının parasını 6 ay içinde geri ödemek zorunda kaldığını dile getiren Vural, zamanla Sony, Toyota, Fujitsu, Panasonic, Canon ve Hitachi gibi ülkenin dev şirketlerine yüz tanıma teknolojisi satma noktasına geldiklerini kaydetti.
Vural, 2'si Türk 30 mühendise istihdam sağlayan şirketin, 22 ülkenin polis ve istihbarat teşkilatları gibi kurumlarına ürün sattığını ifade ederek, şirketin değerinin 12 yılda 130 milyon dolara çıktığını kaydetti.
Üretimini yaptıkları yüz tanıma sisteminin daha çok ülkelerin güvenlik teşkilatları tarafından kullanıldığını belirten Vural, "İnsanları yüzlerindeki göz bebekleri, göz kenarları, burun, ağız, yüz çevresi, yüz içinde ne kadar özellik varsa hepsini iyi bir şekilde analiz ederek tanıyoruz. Yani bir yapay zeka. Bu teknoloji ilk başta göz bebeklerini okuyarak başlamıştı. İlk başta bakılan özellikler 30 - 40 kadardı. Şu anda yüzdeki yüz binlerce özelliğe bakıyoruz." dedi.
- "Dünyayı değiştirecek bir şey üzerinde çalışıyorum"Vural, "Şu anda yüz tanıma teknolojisiyle yaş, ırk, cinsiyet, mutluluk düzeyi tespit edilebiliyor. Kişi yalan söylüyor mu bunun üzerinde çalışıyorum. Tüm dünyayı değiştirebilecek çok mükemmel bir şey üzerinde çalışıyorum ama onu açıklamayacağım." diye konuştu.
ABD'de işlerini büyütmek için ofis açacağını vurgulayan Vural, beş yıl içinde şirketin değerini 1 milyar dolara çıkartarak, ABD borsalarında halka açılmayı hedeflediğini dile getirdi.İrlanda, Arjantin ve İngiltere'de futbol holiganlarına yönelik yüz tanıma üzerine çalışmaları olduğunu anlatan Vural, şirketini Türkiye’ye taşıma konusunda şu anda bir planının olmadığını söyledi.

Türkiye'de polis ve gümrük teşkilatlarında ürünlerinin kullanıldığını ifade eden Vural, ülke güvenliğine yüz tanıma sistemlerinin çok büyük katkı yapacağını, şehir içindeki ve stadyumlardaki bütün güvenlik sistemlerini kurmada bir fırsat verilirse seve seve yapacağını kaydetti.
Vural, Türkiye'deki gençlere çağrıda bulunarak, yüz tanıma sistemlerine ilgisi olan, yetenekli gençleri aradığını söyledi.

Vural, "Sayı limiti yok, 20 - 40 olur. Mühendis olmak zorunda. Ev, maaş, yol parası, malzeme, bilgisayar veririm. Gençler beni bulsunlar." ifadesini kullandı.

http://beyazgazete.com/video/webtv/teknoloji-7/corumlu-girisimci-22-ulkeye-yuz-tanima-sistemi-satti-ankara-534357.html

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS