: - Okuldan görüntü - Öğrencilerin diş macunu harcı hazırlaması - Diş macunun yapılışının anlatılması - Öğrencilerden Şeyda Öner ve Rojin Yığrap ile röp. - Detaylar - Öğretmen Güneş Şeker ile röp. - DetayVAN (AA) - Van 'da iki ortaokul öğrencisi, Van Gölü suyu, yumurta kabuğu ve çekirdek kabuğunu kullanarak ürettikleri diş macunu projesi ile TÜBİTAK yarışmasında Türkiye üçüncülüğünü elde etti.Edremit ilçesindeki Ertuğrul Gazi Ortaokulu 8. sınıf öğrencileri Şeyda Öner ve Rojin Yığrap, internette araştırma yaparken ayçiçeği çekirdeği kabuklarının dişi temizlediğini ve bakterilerle savaştığını görünce proje çalışması başlattı.Teknoloji tasarım bölümü öğretmeni Güneş Şeker'den de yardım alan öğrenciler, Van Gölü suyu, çekirdek ve yumurta kabuklarını kullanarak diş macunu üretti.Öğrenciler, bu projeleriyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK), Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Türkiye Finali'nde üçüncü oldu. - "Kimyasal madde barındırmıyor"Öğrencilerden Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmenlerinin kendilerinden proje çalışması istemesi üzerine internetten araştırma yaptıklarını anlattı.Çekirdek kabuğunun diş bakterileriyle mücadele ettiğini görünce aklına diş macunu yapma fikrinin geldiğini belirten Öner, "Daha sonra arkadaşımla özelikle dişe en uygun maddeleri araştırmaya başladık. Yumurta kabuğunun bahçelerimizdeki bitkileri haşerelerden koruduğunu öğrendik. Yumurta kabuğunun dişlerimizi koruyacağını düşünerek bu maddeyi kullandık. Van Gölü suyunun içinde hidrokarbon gruplarının değişik bileşimleri, su, bazik (Birleşiminde asit ve baz ağırlığı oranı normal tuza göre az fakat baz oranı normal tuza göre yüksek olan) özeliğini taşıdığını görünce göl suyunu da karışıma ekledik." diye konuştu.
Rojin Yığrap ise, ürettikleri diş macununun kimyasal madde barındırmadığını anlatarak, "Bizim diş macunumuzu piyasadakilerden ayıran en büyük özelik geri dönüşümle üretilmesi." dedi.
- "Antibakteriyel olduğunu kanıtladık"Öğretmen Şeker de, öğrencilerin ürettiği doğal diş macununun piyasada "doğal diş macunu" olarak satılan macunlardan tek farkının kimyasal içermemesi olduğunu ifade etti.
Piyasada birçok diş macunu bulunduğuna işaret eden Şeker, şöyle konuştu:"Özellikle florün insan sağlığına, özelikle 0 - 6 yaş grubuna olan zararlarını bildiğimiz için o yaş gurubuna yönelik bir macun üretelim dedik. Tamamen doğada geri dönüşüm içeren yumurta kabuğu, çekirdek kabuğu, zeytin yağı, karanfil yağı ve nane yağı kullanılarak macun ürettik. Bu macunu 15 birey üzerinde bir ay boyunca denedik ve anket üzerinden değerlendirdik. Anket sonuçları olumlu çıktı. Fakat bunun daha fazla birey üzerinde denendikten sonra, laboratuvar ortamında sonuçlandırıldıktan sonra piyasaya sürülebilir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) kimya laboratuvarından faydalanarak macunumuz antimikrobiyal olup olmadığı ile ilgili testleri bakteriler üzerinde yaptık. Testlerimizde macunun antibakteriyel olduğunu kanıtladık. Diş macunu bakterilere karşı koruma sağılıyor."
http://beyazgazete.com/video/webtv/teknoloji-7/van-golu-suyundan-dis-macunu-urettiler-549909.html