- Kadın işçilerin arazide çalışmaları genel ve detay görüntü (drone) - Erzincan Orman İşletme Müdürü Tekin Işık röportaj - Fidanlık işçisi Leyla Kahraman röportaj - Fidanlık işçisi Zülfinaz Akçelik röportaj - Üretim yapılan fidanlık genel görüntüFidanlar kadınların elinde hayat buluyor - Erzincan 'da fidanlıkta çalışan 140 kadın, yıllık 4 milyon fidan üreterek hem aile ekonomilerine hem de Türkiye'nin orman varlığına katkı sağlıyor - Erzincan Orman İşletme Müdürü Tekin Işık: - "Kadın işçilerimiz burada sezonluk çalışıp fidanlara çocukları gibi bakmaktadırlar. Fidanlarımız kadın işçilerin ellerinde hayat buluyor" - Kadın işçi Leyla Kahraman: - "Ekmek parası için burada alın teri döküyoruz. Buradan aldığım parayla 4 kızımdan 3'ünü evlendirdim, şimdi ise torunlarım için çalışıyorum"ERZİNCAN (AA) - Erzincan 'da fidanlıkta çalışan kadın işçiler, yılda 35 farklı türde 4 milyon fidan üreterek aile ekonomileri ile ülkenin orman varlığına katkıda bulunuyor. Erzincan Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Orman Fidanlığı Şefliğinde görevli 140 kadın temmuz ayının kavurucu sıcaklarına rağmen fidan üretimini sürdürüyor.Ekilen tohumları boy atarak toprakla buluşacak duruma gelene kadar adeta çocuk gibi özenle yetiştiren kadınlar, yılda 35 farklı türde 4 milyon fidan üretiyor.Fidanlıktaki işleri sayesinde hayata tutunan kadınlar, ürettikleri fidanlar ile hem ülkenin orman varlığına hem de aile ekonomilerine katkı sunuyor. Erzincan Orman İşletme Müdürü Tekin Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fidanlığın Doğu Anadolu'da tür çeşitliliği ve potansiyel açıdan en büyük üretim tesislerinden olduğunu söyledi.
İşletme müdürlüğü olarak 371 dönüm araziye kurulan fidanlığın çok eski ve köklü olduğunu anlatan Işık, şöyle devam etti:" Erzincan 'da fidanlığımızın kuruluş amaçlarından biri kurumumuzun ağaçlandırma sahalarındaki fidan ihtiyacını karşılamak. Tabii bunun yanı sıra özel sektör ve kamu kurumların peyzajda kullandıkları fidanları Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelen talepleri de karşılamaya çalışıyoruz." - Fidanlar kadınların elinde hayat buluyorIşık, 35 farklı türde yıllık 4 milyon fidan ürettiklerini vurgulayarak şunları söyledi:"Kadın işçilerimiz burada sezonluk çalışıp fidanlara çocukları gibi bakmaktadırlar. Fidanlarımız kadın işçilerin ellerinde hayat buluyor. Fidanlıkta kadın işçilere istihdam sağlıyoruz. Erzincan orijinli tohumlarımızı toprakla buluşturarak fidan elde etmekteyiz. Burada özellikle sarıçam, karaçam, mavi ladin ile yapraklı türlerden akçaağaç, karaağaç ve akasya üretimi yapmaktayız. Tabii bunun yanı sıra süs bitkileri anlamında da üretim yapıyoruz." - Fidanlık sayesinde 3 kızını evlendirdiKadın işçilerden Leyla Kahraman, fidanlıktaki işi sayesinde 3 kızını evlendirdiğini anlatarak "Herkes burada işinde gücünde çalışıyor. Öğlen izin saatlerimizde bir araya toplanıp hep beraber yemeğe gidiyoruz. Temmuz ayının sıcağında çalışmak çok zor ama fidanlarla uğraşmak ve onlarla çocuk gibi ilgilenmek çok güzel. Ekmek parası için burada alın teri döküyoruz. Buradan aldığım parayla 4 kızımdan 3'ünü evlendirdim, şimdi ise torunlarım için çalışıyorum." dedi.
İşçilerden Zülfinaz Akçelik ise sıcaklar dolayısıyla biraz sıkıntı yaşadıklarına işaret ederek "Eşime ve çocuklara destek olmak için burada çalışıyorum. Fidanlıkta çalışmak ve bir şey üretmek çok güzel. İşimizden çok memnunuz." diye konuştu.
http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/fidanlar-kadinlarin-elinde-hayat-buluyor-erzincan-574159.html